Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Никълъс Бърнс: Дойде време за действие

25 Септември 2007 / 08:09:57  GRReporter
1360 прочитания

            Да се съсредоточат върху конструктивни позиции и да покажат добронамереност за решаването на спора за името на Македония призова Атина и Скопие американският държавен секретар Никълъс Бърнс, който вчера се срещна с гръцкия външен министър Дора Бакояни. „Дойде време за действие”, заяви той след края на разговорите, по време на които бяха обсъдени и други теми – Косово, кипърския проблем и мирния процес в Близкия Изток.


            Американският дипломат подчерта, че САЩ винаги са подкрепяли преговорите между Гърция и Македония под егидата на ООН и имат голямо доверие в международния посредник Матю Нимиц. По отношение на Косово двамата дипломати са се обединили около прекалено общата формулировка, че решението за статута на провинцията трябва да е в интерес на стабилността на Балканите и Европа. Никълъс Бърнс е уверил Дора Бакояни, че процедурата за премахването на американските визи за гръцки граждани ще се движи с възможно най-бързи темпове.


            Междувременно среща с генералния секретар на ООН Бан ки Мун имаше и македонският президент Бранко Цървенковски, който характеризира позицията на международната организация „противоречива”. Според него не е логично 119 страни-членки на ООН да са признали Македония с конституционното й име, а организацията като цяло да използва името БРЮМ. Той също изрази надежда, че след приключването на парламентарните избори в Гърция, тонът от страна на Атина ще се успокои и двете страни ще могат хладнокръвно да преговарят.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus