Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Хавиер Солана не харесва думата вето

04 Октомври 2007 / 15:10:02  GRReporter
1153 прочитания

            „Не харесвам думата вето”, заяви представителят на Европейския съюз по въпросите на външната и отбранителната политика Хавиер Солана в отговор на въпрос как ще коментира заплахите на Гърция да упражни вето за приемането на Република Македония в НАТО и ЕС ако Скопие не се съгласи да смени името на страната си. Въпросът бе зададен след срещата на Солана с македонския президент Бранко Цървенковски, на която балканската страна бе окуражена да продължи реформите, за да няма пречки за интеграцията й в евро-атлантическите структури.


            Мнението на Хавиер Солана безспорно поставя Атина в трудна позиция, след като напоследък зачестиха заплахите и от страна на външния министър Дора Бакояни и от страна на самия премиер Костас Караманлис, че Гърция ще упражни правото си на вето и ще се противопостави на приемането на бившата югославска република в ЕС и НАТО, ако в името й се съдържа думата Македония.


"На никой не му харесва думата вето, затова проблемите трянва да се решават по взаимно приемлив начин, без демонстративно и агресивно поведение", бе отговорът на говорителя на гръцкото външно министерство Георгиос Кумуцакос. Постоянното представителство на страната в Европейския съюз официално е протестирало в офиса на Хавиер Солана, а днес или утре външният министър Дора Бакояни ще говори по телефона лично с представителя на Европейския съюз по въпросите на външната и отбранителната политика. 


            В близките дни в гръцката столица се очаква да пристигне американскията заместник държавен секретар Никълъс Бърнс, в чийто дневен ред на първо място е спорът между Атина и Скопие. Наскоро той заяви, че САЩ винаги са поддържали диалога между двете засегнати страни под егидата на ООН и имат голямо доверие в международния посредник по темата Матю Нимиц. Другите теми в дневния ред на Бърнс при атинските му контакти са Кипърският въпрос, гръцко-турските отношения и статутът на Косово.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus