Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Бил Клинтън в Атина

05 Октомври 2007 / 14:10:35  GRReporter
1330 прочитания

            42-ят президент на САЩ Уйлям Джеферсън Клинтън пристига тази вечер в Атина, за да говори пред членовете и гостите на Американската търговска камара. Поканите за речта на известния оратор са по 300 евро. През шестте години, откакто напусна Белия дом Бил Клинтън спечели стотици милиони долари от произнасянето на речи из целия свят, които му донесоха славата на най-скъпо платения компаньон за след вечеря.


            Темата на атинската му реч е безкрайно обща – глобалните проблеми и благотворителната му дейност. Най-вероятно бишвият американски президент ще предложи коктейл от идеи за решаването на въпроси които ще варират от хунтата в Мианмар през положението в Близкия Изток до глобалното затопляне и борбата срещу разпространението на СПИН в Африка. Разбира се, Бил Клинтън няма да пропусне и възможността на „захапе” Джордж Буш, изненада може да е само поводът, по който ще го направи.


            Речта му в Атина е част от европейска обиколка, чиято цел е активизирането на европейските национални лобита в САЩ преди президентските избори през 2008 година. По традиция гръцкото лоби в Америка винаги е подкрепяло кандидатите на Демократическата партия.


Тази пролет вицепрезидента на Бил Клинтън Ал Гор също посети Атина, но за разлика от шефа си той разкри своята "Една неприятна истина" в голямата концертна зала Мегарон Музикис, където достъпът за желаещите да го чуят беше безплатен. Лекцията му беше посетена и от президента Каролос Папуляс и от премиера Костас Караманлис, а и от всички членове на правителството. За вечерята с Бил Клинтън единствено гръцкото външно министерство обяви, че на нея ще изпрати заместник-министъра Янис Валинакис.


В събота Бил Клинтън ще бъде приет от премиера Костас Караманлис. Това е второто посещение на Клинтън в Гърция. Като президент на САЩ той посети Атина през 1999 година, когато не бе посрещнат особено топло, а тогавашният гръцки държавен глава Костас Стефанопулос изненадващо по време на тържествения прием поиска от Клинтън да се извина на гръцкия народ заради американската подкрепа за фашиската хунта през 70-те години.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus