Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция може да помогне в Афганистан

01 Април 2009 / 15:04:52  GRReporter
694 прочитания

            Гърция трябва да се еманципира от Турция и да престане да се сравнява с нея, посаветва американският посланик в Атина Даниел Спекхард. Коментарът му бе в отговор на журналистически въпрос защо американският президент Барак Обама ще посети Турция в края на седмицата, а няма да посети Гърция. "Отношенията между Вашингтон и Атина трябва да се освободят от фактора Турция. Трябва да разширяваме и задълбочаваме гръцко-американските отношения без да ги обвързваме с гръцко-турските или американо-турските", заяви Даниел Спекхард.


            "Американското посолство в Атина не разполага с програмата на президента Обама в Турция и не зная дали той ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей", допълни още американският дипломат. Той обясни, §е дипломацията не е игра на баскетбол, където отбелязваме една точка с посещението и след това още една с изказването на Хилъри Клинтън за Вселенската патриаршия.


            Едно поле, където Гърция би могла да е много полезен партньор на САЩ е войната в Афганистан. Гърция участва там само с група военни лекари и би могла да разшири участието си, смята посланик Спекхард. Още повече, че Гърция е пряко заинтересувана от ситуацията в тази азиатска страна, тъй като само миналата година в Гърция са потърсили убежище над 25 000 афганистанци. Друга област, където Гърция би могла да е ценен партньор на САЩ е борбата срещу разпространяването на оръжия за масово унищожение, тъй като Гърция от една страна има огромен търговски флот, а от друга - отлични отношения с арабския свят.


            Даниел Спекхард съобщи, че американската страна е предала на Атина препоръките си по отношение на включването на Гърция в програмата Visa Waiver и в момента се очаква Гърция да приложи препоръките, за да могат да отпаднат американските визи за гръцките граждани. 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus