Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Обама и Караманлис нищят Кипър и Македония

04 Април 2009 / 18:04:58  GRReporter
637 прочитания

            Американският президент Барак Обама и гръцкият министър-председател Костас Караманлис ще се срещнат днес в 13,30 часа гръцко време в Страсбург, където и двамата политици участват в срещата на върха на НАТО. Новината за тази първа среща между Обама и Караманлис е уговорена преди 10 дни и бе официално потвърдена от канцеларията на гръцкия президент.


            От гръцкото правителство потвърдиха, че съгласуваните теми за обсъждане са световната финансова криза, гръцко-турските взаимоотношения и спорът за името на Македония. Както американският президент на многократно е декларирал, той твърдо застъпва гръцките позиции по отношение на името на Република Македония и като сенатор, и като кандидат-президент. По отношение на Турция, премиерът Караманлис отново ще изтъкне турските военни провокации в Егейско море, както ги определя гръцката страна, ще настоява за спазването на правата на Вселенската патриаршия в Истанбул, както и необходимостта за изтегляне на турската армия от Северен Кипър като условие за обединението на острова.


            С интерес се очакват отговорите на Барак Обама по тези теми, който като сенатор подписа резолюцията, с която се настоява Турция да признае арменския геноцид. Като президент на САЩ обаче Обама помъдря и оцени ключовата роля, която Турция може да изиграе за защитата на американските интереси в Ирак, Иран, Афганистан и изобщо в мюсюлманския свят. Не случайно той отделя два дни от европейската си обиколка, за да посети Анкара и Истанбул. Факт, който силно раздразни Гърция, тъй като наруши неписаната традиция американските президенти да посещават едновременно Турция и Гърция.


            От американска страна се очаква да се постави искането за по-голямо гръцко участие в международните сили в Афганистан. Искане, което едва ли ще остане чуто, тъй като е известно гръцкото нежелание да се намесва във военни действия по света. В Афганистан Гърция участва с група военни лекари и няма индикации страната да е готова да изпрати и войници там. Другото искане, което се очаква от американска страна е за засилването на ролята на Гърция в борбата срещу трафика с оръжия за масово унищожение, а също и за сключване на сделки за въоръжаване с американски оръжия.


            По време на срещата се очаква Барак Обама да покани Костас Караманлис да го посети в Белия дом. Политическите анализатори обаче смятат, че това посещение няма да се състои преди изборите за Европейски парламент през юни, тъй като Вашингтон не иска да бъде обвиняван, че се опитва да влияе на резултатите от вота.  

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus