Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Обама поискал Атина да признае за мюсюлманско малцинство в Тракия

13 Април 2009 / 09:04:44  GRReporter
786 прочитания

            Американският президент Барак Обама поискал Атина да признае за съществуването на мюсюлманско малцинство в гръцката част на Тракия. Това той недвусмислено заявил на вселенския патриарх Вартоломей по време на 10-минутната им среща миналата седмица в Истанбул. Патриархът поискал седействието на американския президент за отварянето на Теологическото училище в Халки, когато Барак Обама му заявил, че това ще стане само, ако и Атина предприеме аналогични стъпки по отношение на мюсюлманското малцинство в Тракия.

 

            Според информация в гръцките медии американският президент обяснил на Вартоломей, че както Теологическото училиюе в Халки обучава православни свещеници в една мюсюлманска страна, така и в северна Гърция трябва да има училища, които да обучават имами и въобще да има повече религиозни училища. Барак Обама също така се изказал в подкрепа на искането на мюсюлманите от северна Гърция сами да избират мюфтията си, а не той да се назначава от гръцката държава.

 

            Интересно е да се отбележи, че въпросът за правата на мюсюлманите в северна Гърция бил повдигнат и от държавния секретар Хилъри Клинтън по време на срещата й с архиепископа на Америка Димитриос и пак в абсолютно същия контекст. В отговор на настояването на Димитриос за отварянето на Теологическото училище в Халки, Клинтън отговорила, че това ще стане ако има съответни мерки от страна на Атина по отношение на мюсюлманите в северна Гърция. Тогава американският посланик в Атина Даниел Спекхард се опита да умаловажи думите на Клинтън като заяви, че тя просто повтаряла искането на турската страна.

 

            Гръцките медии припомнят, че правата на мюсюлманите в Гърция били поставени като условие за откриването на Теологическото училище в Халки и от турския външен министър Али Бабаджан по време на срещата му с Дора Бакояни миналата седмица в Истанбул.

 


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus