Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ще се разпадне ли управляващата коалиция в Кипър?

13 Април 2009 / 10:04:19  GRReporter
644 прочитания

Управляващата коалиция в Кипър е пред разпадане, след като Николас Пападопулос, заместник-председател на Демократическата партия разкритикува политиката на президента Димитрис Христофияс по кипърския въпрос. В писмото, което Пападопулос изпрати до председателя на Демократическата партия Мариос Кароян бе поставен въпросът за оттеглянето от правителството. Мнението на г-н Пападопулос споделят и заместник председателят на партията Георгиос Колокасидис, главният секретар Кириякос Кеневезос и организационният секретар Фитос Константину.


Николас Пападопулос - син на бившия президент на Кипър Тасос Пападопулос, е решен Демократическата партия да предприеме кардинални мерки. Писмото на г-н Пападопулос бе публикувано във вестник „Филелефтерос” и гласи, че с всеки изминат ден, в който партията остава в правителството плаща политическа цена, защото губи давността си по отношение на кипърския въпрос. Според последните проучвания на общественото мнение, много от гласоподавателите на партията се оттеглят. Този път техните гласове не се пренасочват към другата управляваща партия – АКЕЛ, която е партията на Димитрис Христофияс. Този път отливът на гласове е към партиите от опозицията - Демократична аларма и Европейската партия.


„С постоянната си подкрепа към Димитрис Христофияс ние отчуждаваме гласоподавателите си. Страхувам се това недоволство да не се превъплати в отрицателен вот в идващите евроизбори и ДИКО да намали своя процент. Поради тези причини мисля, че трябва да обсъдим вероятността да се оттеглим от правителството на Димитрис Христофияс” заяви в писмото г-н Пападопулос като допълни, че неговата партия се намира в най-кризисния момент от своята история и сега повече от всякога трябва да вземе правилните решения.


Пападопулос открито критикува президента Христофияс, че в преговорите с Талат той подновява дискусиите върху точките по плана на Кофи Анан и всъщност договорките, които са постигнати са единствено благодарение на това, че са били приети позициите на кипърските турци.


Като такива позиции, г-н Пападопулос дава за пример: 1. споразумението за  поемане на президентския пост на ротационен принцип от двете общности, 2. «споразумението за сътрудничество», което повдига множество въпроси, защото вместо една предвижда да съществуват три суверенни държавни формации от типа Анан и 3. затова, че признава всички законодателствени, изпълнителни и съдебни решения, дела и действия на самообявилата се република.   

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus