Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Караманлис с външнополитическа реч пред кипърския парламент

22 Април 2009 / 10:04:55  GRReporter
648 прочитания

Мария Спасова


Специален пратеник на grreporter.info в Никозия


            Гръцкият премиер Костас Караманлис заминава днес на официално посещение в Кипър в момент на политически трусове и в двете части на разделения средиземноморски остров. В официално признатата гръцка част управляващата коалиция е застрашена от разпадане, като две партии изразиха официалното си неудоволетворение от начина, по който президентът Димитрис Христофияс води преговорите за обединението на острова. В северната турска част на острова през уикенда се проведоха парламентарни избори, които изведоха десницата начело на кипърските турци, при това с достатъчно мнозинство, за да управлява самостоятелно. Анализатори от двете страни на разделителната линия предрекоха затруднения в преговорния процес.


            В такъв един момент на политическа промяна е интересно посланието, което гръцкият премиер Костас Караманлис ще направи в Никозия. Според гръцките медии той ще подчертае подкрепата си за членството на Турция в Европейския съюз, но също така ясно ще заяви, че тази подкрепа не е безрезервна. Условията, които Караманлис ще постави на Турция са известни и са казвани и преди – пълно изпълнение на условията за членство и нормализиране на отношенията с Кипър, което ще рече признаване на република Кипър и изтегляне на турските войски от острова.


            Гръцкият премиер ще говори по тези въпроси на специално заседание на кипърския парламент в четвъртък, 23 април. Преди това днес той ще се срещне с кипърския президент Димитрис Христофияс на 4 очи, а след това в разговорите ще се включат и външните министри Дора Бакояни и Маркос Киприяну, както и двете официални делегации. След това Костас Караманлис ще разговаря с лидерите на всички парламентарно представени партии, а в четвъртък ще има среща и с Архиепископа на Кипър Христостомос.


            По време на престоя си в Никозия гръцкият премиер ще положи венец пред мемориала на Затворническите гробове. Това е специално гробище в централния затвор в Никозия, където са погребвали обесваните кипърски гърци по време на националосвободителната война на острова срещу Великобритания 1955-1959. Гробището се намира непосредствено до килиите на осъдените на смърт и до бесилката, на която са били обесвани. На погребенията им не са били допускани нито роднини, нито дори други кипърски гърци от страх погребението да не стане повод за протестни яествия.


            Очаква се Караманлис да положи венец и на още един мемориал – този при Македоница, мястото, където се разбива гръцкият военен самолет Nord Atlas, изпратен като помощ за кипърската армия в борбата й срещу турската инвазия. Посещението на гръцкия премиер ще завърши с гостуване на вилата на кипърския президент в Лимасол.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus