Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Европейската перспектива на Турция е единствената гаранция за успеха на преговорите за Кипър

22 Април 2009 / 22:04:42  GRReporter
630 прочитания

Мария Спасова


Специален пратеник на grreporter.info в Никозия


 


            Ако Анкара бъде изолирана от нейната европейска перспектива, позицията й ще се втвърди и кипърският проблем за дълго ще остане без решение. Около това мнение се обединиха гръцкият премиер Костас Караманлис и кипърският президент Димитрис Христофияс по време на днеяните им няколкочасови разговори в президентския дворец в Никозия. Двамата държавници имаха разговори на четири очи, след това към тях се присъединиха външните министри на двете страни Дора Бакояни и Маркос Киприяну, а също и двете официални делегации.


            На специалната пресконференция, която Караманлис и Христофияс дадоха пред многобройните гръцки, кипърски и турски журналисти те признаха, че основната тема на срещата им е ходът на преговорите с кипърските турци, но и двамата се ограничиха само с общи коментари, като избягваха да засягат конкретни въпроси от преговорния дневен ред. “Постигаме съгласие с по-бавни темпове, отколкото очаквахме. Още от самото начало знаехме, че преговорите ще са трудни. Въпреки трудностите ще продължим да ги водим до постигането на взаимно приемливо решение за една федерална република с единно управление, единна националност и единно международно представителство”, заяви президентът на Република Кипър Димитрис Христофияс.


Малко преди пресконференцията се появи напрежение в прес-залата когато официални представители на кипърските гърци се опитха да изгонят две телевизионни камери на кипърските турци. Последните обаче проявиха много такт и търпение и успяха да убедят отсрещната страна, че присъстват законно на пресконференцията.


            Втората тема в дневния ред на правителствените разговори между Кипър и Гърция е било членството на Турция в Европейските страни, което и двете страни преценяват, че е най-силният мотив на Анкара за решаването на кипърския въпрос. “Поддържаме европейската перспектива на Турция, защото това е най-голямата гаранция за модернизирането й, за решаването на кипърския проблем и за установяването на европейски правила във външната политика на Анкара ”, заяви на свой ред гръцкият премиер Костас Караманлис. Той все пак подчерта, че за да стане член, Турция трябва да изпълни всички условия за него, включително да нормализира отношенията си с Кипър и да отвори пристанищата си и летищата си за кипърските компании. “Залогът е голям. Една европейска Турция ще е завоевание за всички”, заключи той.


            Въпреки съгласието си по общата стратегическа цел – приемането на Турция в ЕС, Атина и Никозия имат различия по тактиката. Никозия е категорично против на Турция да й се дават нови отлагания на оценката за напредъка на преговорите, докато Атина е по-гъвкава и твърди, че преговорите с Европейската комисия се водят стъпка по стъпка, а не са поредица от ултиматуми с крайни срокове. Двамата държавници са обсъдили също и ситуацията в Близкия Изток и европейската перспектива на Западните Балкани.


            Това е второто посещение на Костас Караманлис в Кипър като министър-председател, първото беше непосредствено след встъпването му в длъжност през 2004 година. Той бе посрещнат с пълни държавни почести на международното летище в Ларнака, след което отпътува за президентския дворец в Никозия. Преди официалните разговори гръцката делегация положи венец пред паметника на легендарния кипърски духовен водач и политически лидер Архиепископ Макариос. Утре гръцкият премиер ще говори пред тържественото заседание на кипърския парламент и ще се срещне с архиепископа на Кипър Христостомос.


            Костас Караманлис е придружен и от съпругата си Наташа – детайл силно акцентираан  от гръцките медии. Наташа Караманлис отсъстваше от последните няколко пътувания в чувбина на своя съпруг и това даде повод за спекулации в медиите, че нещо в премиерското семейство не е наред.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus