Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ще се договарят за оръжия на стойност 5,5 млрд. евро

27 Април 2009 / 12:04:28  GRReporter
734 прочитания

Договори за оръжия, чиято стойност може да надхвърли 5,5 млрд. евро, както и засилено присъствие в Афганистан са най-важните теми, по които ще преговарят американският министър на отбраната Робърт Гейтс с министъра на отбраната на Гърция Евангелос Меймаракис, който е на шестдневно посещение във Вашингтон.


С конкретни цифри и дати за доставка ще договаря заместник министърката на отбраната на Америка Мишел Флурноа на официалния обед с министър Меймаракис днес. В момента се набляга върху гръцката програма за въоръжаване на стойност 11-15 млрд. евро, за която се конкурират две американски компании. Преговорите ще засегнат и разрешаването на второстепенни теми, но никак маловажни, свързани с програми на голяма икономическа стойност като например поддръжката на самолетите F-16 с резервни части на стойност 250 млн. евро за следващите пет години.  


Изключително голям интерес за САЩ представляват и програмите за сухопътните войски, за морския флот и за военно-въздушните сили, към които проявяват интерес и европейски компании. „Американците не излизат от никоя програма, докато не бъде подписан конкретен договор” казва за вестник „Та неа”, компетентен източник по въпросите за отбраната, като дава пример със случая на муниции за танковете и на торпили, за които в началото американците не проявяваха интерес, но сега са променили позицията си.


Най-вероятно ще има развитие и по въпросите за забавянето на доставките на системите за самозащита на самолетите F-16, по последните бюрократични въпроси по закупуването на хеликоптерите Апачи и по темата за ползването от страна на американците на «антитерористичния» морски център за обучение в залива Суда.


Според анализаторите, американските военни ще бъдат по-твърди по отношение на въпроса за по-засилено гръцко присъствие в Афганистан с военен персонал, хеликоптери, но и в «кеш». Гърция беше дала 500 000 евро, защото отказа да изпрати хеликоптери Апачи, но след като бе подписан договор за доставка на 12 хеликоптера преди министър Меймаракис да замине за САЩ, американците вече няма да се съгласят с оправдание, че страната няма достатъчна екипировка.


По време на посещението си в Америка, г-н Меймаракис присъства на големия парад на гръцките организации от диаспората в Ню Йорк по повод на националния празник 25 март. Министърът на отбраната се срещна и с архиепископа на Америка Димитрий, когото нарече «Символ на националното обединение на всемирния елинизъм».

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus