Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Чери Блеър изгуби делото за имотите на кипърските турци

29 Април 2009 / 10:04:31  GRReporter
2198 прочитания

            Адвокат Чери Блеър загуби делото на Мелетис Апостолидис срещу британското семейство Линда и Дейвид Орамс, които закупили имот в северен Кипър от кипърски турчин. Имотът принадлежал на Мелетис Апостолидис, който бил принуден да го напусне след турската инвазия на острова. Това първо по рода си дело за гръцките имоти в Северен Кипър отваря възможност за хиляди кипърски гърци да върнат обратно имотите си, които са продадени от кипърски турци на граждани на Европейския съюз.


            Мелетис Апостолидис преминава в град Гирне в турската част на Кипър през 2003 година, когато се отварят първите пропускателни пунктове и отива да види имота си, който се оказва закупен от британското семейство Линда и Дейжид Орамс. Двойката построила луксозна вила с басейн (на малката снимка) на земя, която принадлежала на Апостолидис. Техен адвокат е съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър – Чери. Според решението на Европейския съд в Люксембург ако семейство Орамс откаже да плати обезщетение на Мелетис Апостолидис, той има право да конфискува имотите им във Великобритания. Съдът също така е уважил решението на кипърския гръцки съд за разрушаване на новата къща на семейство Орамс, която е построена върху имота на Апостолидис и го е произнесал за „приложимо” дори и на територията на Северен Кипър.


            „Решението на съда изцяло отговаря на очакванията на Мелетис Апостолидис”, заяви неговият адвокат Констадис Кадунас. Апостолидис спечели делото срещу Орамс в съда в Република Кипър през 2004 и 2005, но го загуби в британския съд, който през 2006 година отхвърли жалбата му срещу Орамс. Апостолидис обжалва решението пред Върховния съд на Англия, който изпрати запитване с 5 въпроси до Европейския съд в Люксембург. С последното си решение Европейският съд до голяма степен предопределя и решението на Върховния съд на Великобритания.


            „Решението на съда в Люксембург ще има отрицателни последствия за решаването на кипърския въпрос и Мехмед Али Талат ще го обсъди с партиите и юристи в Северен Кипър”, заяви говорителят на лидера на кипърските турци Хасан Ерцакиджа. „Ефектът на това решение ще е огромен. На практика всеки британски гражданин, собственик на имот в Северен Кипър е изправен пред юридически проблем и може да очаква съдебни действия срещу него. Ако още един кипърски грък направи подобна жалба в съда, това ще има огромен ефект върху усилията за обединение на острова”, заяви Джеймс Кер-Линдси политически експерт по Кипър в London School of Economics.


            След турската инвазия в Северен Кипър през 1974 година близо 200 000 кипърски гърци напускат домовете си и се преселват в южната част на острова. В момента на практика 82 на сто от имотите в Северен Кипър са собственост на гърци. Кипърските турци са препродали голяма част от тези имоти на западноевропейци на много изгодни цени. Над 6 000 британски граждани са собственици на недвижими имоти в Северен Кипър.


           

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus