Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Как ще гласуват българите на Евроизборите в Гърция

30 Април 2009 / 14:04:05  GRReporter
935 прочитания

Всички българи, които живеят в Гърция и искат да гласуват за български кандидат-евродепутати, не е необходимо да се запишат предварително в посолството. В деня на изборите ще е открита секция в българското посолство в Атина и всеки ще може да гласува срещу показването на лична карта или паспорт. 


По повод на идващите Евроизбори, Министерство на вътрешните работи и Представителството на Европейският парламент организираха конференция на тема: „Евроизбори 2009: Значението им за развитията в областта на сигурността, на емиграцията и на равенството”.


Конференцията се проведе в Стария парламент в Атина, а една от основните теми на дискусията беше регулирането на емиграцията и до какъв размер е достигнал феноменът по време на световната икономическа криза. „Показателен е фактът, че според данните, които съществуват, гражданите на трети страни са около 3,8% от общото население на ЕС, а годишно в Европа идват между 1,5 и 2 млн. души. Практически това означава, че в една Европа без вътрешни граници никоя държава-членка не може да се справи сама с броя на имигрантите, които приема” заяви министърът на вътрешните работи на Гърция Прокопис Павлопулос.


С помощта на програмата Frontex, ще бъдат контролирани външните граници на ЕС, а не само границите на държавите-членки. „Така още повече се укрепват външните граници на страната, но вече и с европейски средства” подчерта министърът.


Друг важен момент в изказването на министър Павлопулос е, че до 2012 г. ще започне да се прилага обща процедура за даване на убежище във всички държави от ЕС. Също така през 2009 г. ще бъде открит Европейско Бюро за Поддръжка с цел да бъде улеснен обменът на информация между държавите-членки относно добри практики и опит по въпроси за даването на убежище.


Идващите избори и новият Европарламент, който ще бъде съставен след тях, до голяма степен ще определят хода на развитието на Европа и нейното бъдеще.”


В Гърция срокът за записване на чуждите граждани за гласуване на Евроизборите изтече в началото на месец март. Гражданите на Европейските страни могат не само да гласуват, но и да бъдат включени в бюлетините на гръцките партии, както често се случва с гърци в чужбина, които живеят в други европейски страни и често участват в евробюлетините. Левите гръцки партии предложиха на българската синдикалистка Константинка Кунева да влезе в техните листи, но по собствени съображения тя отказа.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus