Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Една руса шпионка в Атина

10 Ноември 2007 / 16:11:48  GRReporter
2096 прочитания

            Автобиографията на Валери Плейм, чаровната агентка на ЦРУ, чието име „случайно” изтече от Белия дом и предизвика бурен скандал, в следствие на който паднаха тежки глави от екипите на Джордж Буш и на Дик Чейни, със сигурност ще е бестселър в Гърция. Не че гърците ще научат нещо, което до този момент не знаят за себе си или за дейностите на американските дипломати в Атина. „Честна игра: Моят живот като шпионин и как ме предаде Белият дом” разполага с всички елементи за касов успех на гръцкия пазар – красива блондинка на шпионска мисия, политически интриги, агенти под прикритие, атинският елит като декор на трилъра и много, много анти-Буш настроение.


            Валери Плейм посвещава третата глава в автобиографията си на мисията си в Атина през 90-те години на 20-ти век, когато в гръцката столица избухва скандалът с името на Република Македония и се взима решение за блокадата на страната, когато се разпада Югославия и гърците демонстрират срещу намесата на НАТО във войната, когато издирваният в цял свят кюрдски бунтовнически лидер Андулах Йоджалан е отвлечен от американски командоси от гръцкото посолство в Найроби, когато в Гърция продължава да действа „17 ноември”.  Е, ясно е защо тази глава е най-строго цензурираната в цялата книга. Цензурата на ЦРУ стига до там, че в книгата дори не се споменава името на държавата, в която е изпратена на мисия Плейм, а се говори само за страна от Югоизточна Европа. По иронично стечение на обстоятелствата епилогът на автобиографията, подписан от журналистката Лора Розен, обилно говори за гръцкият период в живота на Валери Плейм.


            И така, какво прави русата красавица в Атина? През 1985 година на 21-годишна възраст Валери Плейм започва работа в ЦРУ и в продължение на 2 години минава различни видове обучения, по време на които научава перфектно гръцки. Естествено е назначението й в гръцката служба на Централата. Не след дълго е изпратена на работа в Атина под прикритието на дипломатически служител в консулската служба на посолството. Формално се занимава с издаването на визи, но същинската й работа е вербуването на агенти сред гърците и чужденците, които живеят в Атина. Работи под прякото ръководство на официалния резидент на ЦРУ в Гърция Данг Смит.


            За много кратко време Валери Плейм доказва удивителните си качества като вербувач, шпионството е професия, в която тя просто блести. Кои точно са били вербувани от нея, вероятно никога няма да се разбере. Самата тя казва, че основният й интерес е бил вътрешнополитическата ситуация в Гърция през този период. С обявяването на първата война в Залива, интересите и задълженията й се разширяват по посока на Близкия Изток. Много от колегите й се досещат каква е истинската й работа в Атина, но с посещението на Джордж Буш старши в Гърция и Турция тя става повече от ясна.


            Междувременно Валери Плейм е преместена от Атина и е повдигната в ранг Non Official Cover – това са най-старшите агенти на ЦРУ, фронт-линията на американското разузнаване, които се занимават с най-мръсните (clandestine) операции на Лангли. От 50 служители в нейния отдел само трима стигат до това ниво. Красавицата е изпратена на следдипломна квалификация в London School of Economics и в университета в Брюж, Белгия. Официалната й легенда е служител в компанията Brewster-Jennings и специалист по енергийните въпроси. Разбира се, тази компания вече не съществува, защото лъсна като витрина на ЦРУ по време на скандала Плейм-гейт. В този период Валери Плейм пътува многократно до Гърция вече с мисии в икономическия шпионаж и най-вече в енергийните проекти. Внезапно Централата я изтегля, защото има съмнение че името й е предадено на руснаците от Олдридж Еймс.


            Останалото е известно – заради несъгласие с политиката спрямо Ирак, името и картата й на агент „изтичат” на пресата. Тъй като подобни изтичания са престъпления по американските закони, следва бурен скандал зад Океана, който завършва със затвор за двама журналисти, които публикуват информацията, но и с 30 месеца затвор за близкия сътрудник на Дик Чейни Луис „Скутър” Либи и уволнениято на Карл Роув от Белия дом.


            „Честна игра: Моят живот като шпионин и как ме предаде Белият дом” е произведение, което се очаква да донесе на авторката си 2,5 милиона долара. Съществен принос към банковата сметка на Валери Плейм ще имат и гръцките читатели.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus