Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Изборен ден за ПАСОК

11 Ноември 2007 / 14:11:05  GRReporter
1020 прочитания

            Тази сутрин в Гърция започна гласуването за председателското място на основната опозиционна партия – социалистическата ПАСОК. За първи път в историята на Гърция председател на партия се избира пряко от членската маса, а не на конгрес от делегати. В гласуването имат право да участват не само членовете, но и симпатизантите на партията, които предварително са декларирали желанието си да гласуват. Те трябва да бъдат на възраст над 16 години и може да са гърци, имигранти, граждани на страните от Европейския съюз, които живеят постоянно в Гърция, гърци, които живеят в чужбина.


            В 9 часа в неделя отвярят 1491 бюра със над 3000 избирателни секции в цялата страна, които се обслужват от 34 000 партийни деятели и 30 000 доброволци. В процедурата участват и 3130 компютъра, които се обслужват от 3900 програмисти. Гласуването ще става след представянето на лична карта за гърците и паспорт за чужденците. Всеки, който гласува ще знесе символично 2 евро, за да се обезпечи финансово вота.


            Гласуването ще приключи в 18,00 часа, а първите резултати ще се обяват ор централата на ПАСОК след преработването на 25 на сто от гласовете. Това се очаква да стане около 20,00 часа. След преработването на още 25 на сто от гласовете ще се съобщят още по точни данни.


            В проучванията на общественото мнение в седмиците преди гласуването водеше с различна преднина сегашният лидер на ПАСОК Георгиос Папандреу. Той е син на създателя на партията Андреас Папандреу и внук на друг голям гръцки политик и министър-председател на страната – Георгиос Папандреу. Вторият претендент за лидерския пост е специалистът по конституционно право от Солун Евангелос Венизелос. Трети в проучванията с голямо изоставане е Костас Скандалидис, който също е стар кадър на социалистите и е бил министър в няколко социалистически правителства.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus