Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

В понеделник започват преговорите за името на Македония

20 Януари 2008 / 08:01:48  GRReporter
1238 прочитания

            В понеделник в Охрид започват поредните преговори между Гърция и Македония за уреждане на спора около името на бившата югославска република. Форматът, който бе уточнен по време на последната балканска совалка на международния посредник Матю Нимиц през декември е: около опитния дипломат да седнат посланиците на двете страни в ООН Адамантиос Василакис и Никола Димитров, както и министърът на външните работи на Макединия Антонио Милошоски. В последствие последният отпадна от разговорите, така че те ще са в същия формат, в който се проведоха през ноември в Ню Йорк. Матю Нимиц обяви, че ако има напредък по време на срещата в понеделник, следващият кръг преговори ще се проведе в Гърция.


            В интервю за вестник „Дневник” македонският външен министър Антонио Милошоски характеризира спора за името като „сантиментален и психологически” проблем за Гърция. Той подчертава, че Гърция е изправена пред дилемата дали да даде приоритет на общия интерес на Алианса или на собствените си сантиментално-исторически колебания. Милошоски твърди, че национална цел на Македония е членството в НАТО и че нито една страна освен Гърция не оспорва правото на Македония да използва конституционното си име. Той обявява, че на утрешните преговори неговата страна ще излезе със серия инициативи за преодоляване на „сантименталните, исторически и психологически тревоги на някои определени политици в Гърция” и се надява, че Атина ще реагира положително на тях.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus