Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Преговорите в Охрид без резултат

21 Януари 2008 / 17:01:47  GRReporter
1174 прочитания

            Без съществен напредък приключиха в Охрид преговорите между Гърция и Македония за името на бившата югославска република. Разговорите се водиха между представителите на двете държави в ООН Никола Димитров и Адамантиос Василакис, в присъствието на международния посредник за уреждането на спора Матю Нимиц. Срещата трябваше да е домакинствана от външния министър Антонио Милошоски, но по-късно се реши той само да я открие.


            Гърция пристъпи към разговорите с предложението за съставно име на бившата югославска република от рода на Нова Македония или Република Македония-Скопие. Според гръцкия преговарящ Адамантиос Василакис това бил „гигантски” компромис от страна на Атина. Досега, официално Гърция не приемаше име, в което да влиза думата Македония. Никола Димитров обаче отхвърли категорично определението „гигантски компромис” с аргумента, че сега де факто родината му е призната от международните организации под подобно съставно име – Бивша Югославска РепубликаМакедония.


            От своя страна Скопие предложи на Атина да приемат съвместна декларация за добросъседство, която да бъде подписана от министрите на външните работи на двете страни. Македония отдавна настоява за директна среща между първите дипломати на двете страни, събитие, което внимателно се избягва от Гърция. От своя страна Матю Нимиц обобщи, че на днешната среща двете страни са говорили много по-откровено от друг път, но че няма приближаване на позициите им. Утре той ще има срещи с премиера Никола Груевски и президента Бранко Цървенковски. След около месец Матю Нимиц ще има същите срещи и с гръцките им колеги.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus