Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

За първи път от 50 години насам гръцки премиер в Турция

23 Януари 2008 / 03:01:01  GRReporter
1281 прочитания

Днес гръцкият премиер Костас Караманлис започва историческо посещение в Турция – първото, което гръцки премиер прави от 1959 година насам. Тогава големият гръцки политик Константинос Караманлис посети Анкара и се срещна с тогавашния си колега Андан Медерес. Днешното посещение е в отговор на визитата, която турският министър-председател Реджеп Таип Ердоган направи в Атина през 2004 година.


Програмата на посещението засега не предвижда подписването на някакви документи, а и анализаторите не очакват да се направи някакъв пробив в спорните въпроси между двете балкански страни – Кипър, бреговата ивица в Егейско море, статутът на Вселенската партиаршия, турското малцинство в Северна Гърция. И все пак посещението е знаково и е постижение, че само по себе си ще се състои.


Днес в Анкара двамата премиери Караманлис и Ердоган ще имат разговори на четири очи, а след това и в присъствието на двете делегации, в които участват и министрите на външните работи – Дора Бакояни и Али бабаджан. В четвъртък Костас Караманлис ще положи венец пред мавзолея на Кемал Ататурк, след което ще бъде приет от президента на Турция Абдула Гюл и ще разговаря с опозиционния лидер Дениз Байкал. Преди да отпътува за Истанбул Костас караманлис ще изнесе лекция пред студентите от англоезичния университет Билкенд.


В късния след обед в четвъртък гръцката делегация ще отпътува за Истанбул, където веднага ще бъде приета от вселенския патриатх Вартоломей. Вечерта е предвидена частна вечеря на семействата Караманлис и Ердоган. В петък сутринта двамата премиери ще открият голям гръцко-турски бизнес форум. По обяд Костас Караманлис ще отпътува за Атина.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus