Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

САЩ на път да отменят визите за гърци до края на 2008

06 Февруари 2008 / 08:02:19  GRReporter
1069 прочитания

            Съединените щати са на път да отменят визите за гърци до края на 2008 година, стана ясно след речта на американския посланик в Атина Даниел Спекхард пред Посланическия форум в гръцката столица. „Много сме доволни от напредъка на Гърция, премахването на визите е въпрос на близко бъдеще”, каза дипломатът. По-късно информацията бе потвърдена и от помощник-секретаря по вътрешната сигурност Ричард Барт, начело на екип от експерти, които в момента са в Гърция, за да проверят напредъка на страната. Гърция е първата и засега единствена страна, включена във Visa Waiver Program, създадена по предложение на комисията, разследваща причините, довели до атентатите от 11 септември 2001 година.


            Пред Посланическия форум в Атина Даниел Спекхард говори за всички аспекти на американската външна политика и как тя би се повлияла от изхода от предстоящите президентски избори в САЩ, като основно наблегна на балканската политика. „Изчакахме изборите в Сърбия. Вече е крайно време международната общност да пристъпи към прилагането на плана „Ахтисаари” за Косово”, заяви дипломатът. „Наблюдаваната независимост на Косово е единственото решение, до което достигна екип от специалисти под ръководството на опитния финландски дипломат. Тези специалисти работеха под егидата на ООН и в тясно сътрудничество с Европейския съюз и НАТО. Наблюдаваната независимост не е идея на САЩ, това е международен план”, категоричен бе Спекхард. „Глупост е да се говори за нова студена война, защото отношенията между САЩ и Русия са съвършено различни”, така американският посланик в Атина отговори на руския си колега, който преди ден предупреди, че независимостта на Косово ще върне Студената война на Балканите за дълъг период от време.


            Според Спекхард Гърция би допринесла много за стабилността на региона, ако като дългогодишен партньор на Сърбия я подкрепя и окуражава за нейното интегриране в европейските и евро-атлантическите структури. По отношение на евентуалното вето, което Гърция би упражнила върху членството на Македония в НАТО американският дипломат заяви, че в НАТО решенията се взимат с консенсус и терминът вето не съществува.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus