Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцки привкус в американските избори

11 Февруари 2008 / 18:02:21  GRReporter
1221 прочитания

            Гръцкото лоби в Съединените щати играе своята роля при всяка президентска кампания зад окена, така е и тази година. Хилари Клинтън издигна за лидер на лобито „Гръцките американци в подкрепа на Клинтън” своята дългогодишна приятелка Елени Кунелаки. За първи път жена става лидер на национално лоби. От другата страна на демократите, Барак Обама повери финансите на кампанията си също на свой дългогодишен приятел – финансовият министър на Илинойз Алексис Янулиас. 30-годишният Янулиас е най-младият министър на щат в Америка.


            Елени Кунелаки (на снимката заедно с Бил Клинтън) е собственичка на най-голямата компания за недвижими имоти в Северна Калифорния. Виден активист на демократите в своя щат тя събира 300 000 долара в подкрепа на кампанията на Клинтън и е президент на Гръцко-американската комисия на приятелите на семейство Клинтън. Омъжена е за издателя на политическото списание Washington Monthly Маркос Куналакис. С Хилари се познават от 1990 година и са семейни приятели. Докато Бил Клинтън е президент семейство Куналаки са чести гости в Белия дом.


            „Много съм горда, че Хилари ми повери кампанията си сред синародниците ми гърци и особено, че съм първата жена, която води национално лоби”, споделя Елени Кунелаки пред гръцката секция на Гласа на Америка. Според нея американските гърци по традиция подкрепят кандидатите на демократите, но наскоро Хилъри ги разочаровала като нарекла република Македония с конституционното й име. „направи го за краткост. Тя е наясно с проблема за името на бившата югославска република”. Предимства на Хилари сред гръцките американци е опитът й да организира международна конференция във Вселенската патриаршия в Истанбул, за да подпомогне институцията, а също и решимостта й да поднови диалога за Кипър.


            Своя гръцки привкус има и кампанията на Барак Обама в лицето на финансовия си директор Алексис Янулиас. Запомнете това име, ако Обама спечели не е изключено той да управлява финансите на Съединените щати. 30-годишният Янулиас е роден в Чикаго, но говори перфектен гръцки, цял живот прекарва летата си в родината на родителите си и дори за известен период от време живее в Атина и се състезава за баскетболния тим на „Панйонио”. Именно на баскетболното игрище се запознава с Барак Обама, с който стават близки приятели. „Без съветите и подкрепата на Обама никога нямаше да стана министър на финансите на Илинойз”, признава Алексис.


            А какви са възгледите на Барак Обама по темите, които вълнуват Гърция? Типично за всеки популист, който говори това, което се харесва на избирателите, възгледите му са точно такива, каквито гърците биха искали да бъдат. Според Обама Македония е в Гърция, а Турция е виновна за разделянето на Кипър и трябва да си понесе вината.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus