Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Днес е срещата Райс-Бакояни

14 Февруари 2008 / 10:02:09  GRReporter
1194 прочитания

            Гръцкият външен министър Дора Бакояни замина на тридневно посещение във Вашингтон, където днес трябва да се срещне с американския държавен секретар Кондолиза Райс. Срещата е по молба на Бакояни и основната й тема е спорът между Гърция и Македония за името на бившата югославска република, но също и ситуацията на Балканите след обявяването на независимостта на Косово, която се очаква в края на седмицата. Преди Райс гръцкият външен министър ще разговаря с двамата й заместници Никълъс Бърнс и Джон Негропонте. В официалната програма на Бакояни са включени и срещи с председателите на комисиите по външна политика и по военните въпроси в американския сенат Джо Байдън и Карл Левин.


            Ден преди да приеме Бакояни Кондолиза Райс разговаря с македонския външен министър Антонио Милошоски. Срещата бе по покана на американския държавен секретар. „Името на Македония не е свързано с членството й в НАТО”, заяви Милошоски след разговорите с Кондолиза Райс. Според него евентуалното гръцко вето ще се отрази лошо на интересите на Атина на Балканите и в Алианса в момент, в който и регионът, и Североатлантическият пакт са пред изпитание във връзка с Косово.


            Кондолиза Райс окуражила македонския първи дипломат да подкрепи усилията на международния посредник Матю Нимиц и заявила, че очаква от Гърция добронамерено, трезво и зряло поведение. „САЩ са сред най-големите привърженици Македония, заедно с Хърватия и Албания да стане член на НАТО. Госпожа Райс е отговорен политик и прави всичко възможно срещата в Букурещ да бъде успешна”, допълни още Милошоски.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus