Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Изборите ще се решат от кипърците, които живеят в чужбина

16 Февруари 2008 / 08:02:14  GRReporter
1200 прочитания

            Кипърски гърци от цял свят се прибират в родината си, за да гласуват в неделя на изборите за президент на острова. Според предвижданията делът им ще достигне 20 на сто от всички избиратели, което на практика обезсмисля всички социологически проучвания досега, тъй като никой не е проучвал тяхното мнение. В същото време в свой вътрешен документ ООН прави анализ на ситуацията в Кипър и изказва предпочитания кой да бъде бъдещият президент на страната.


            Препълнени самолети от цял свят и най-вече от Гърция, Великобритания, Съединените щати и Австралия кацат тези часове на международното летище в Ларнака. Масово кипърските гърци, които живеят в чужбина се прибират в родината си, за да гласуват на утрешните президентски избори. Според социолозите техният дял е 20 на сто от всички гласоподаватели на острова. Като се има предвид, че социологическите проучвания показаха абсолютно равновесие от по 30 на сто за тримата кандидати за президенти очевидно, че решителната дума ще имат кипърците от чужбина. За първи път утре в изборите ще участват и 390 жители на Северен Кипър, които са станали жители и на република Кипър.


            Междувременно стана ясно, че ООН е разработил вътрешен документ, в който се прави анализ на ситуацията на острова и се изказват предпочитания за името на бъдещия президент, така че да се улесни диалогът с турската част на Кипър и да се намери изход от ситуацията. Съгласно този документ партията ДИКО на сегашния президент Тасос Пападопулос се определя като реваншистка, която използва членството на Кипър в Европейския съюз, за да притиска кипърските турци да отстъпят изцяло. От друга страна двете други партии АКЕЛ, чийто кандидат е Димитрис Христофиас и ДИСИ на Йоанис Касулидис се определят като реалистични, които биха търсили решение на основата на плана Анан под формата на федерално устройство на Кипър.


            Изборните урни в Кипър ще отворят утре в 7,00 часа и ще затворят в 17,00 часа. Предварителните резултати ще бъдат обявени в 18,00 часа, а окончателните в 20,30 часа. Кандидатът, който спечели 50 на сто плюс 1 глас, ще е бъдещият президент на Кипър. Ако никой кандидат не събере толкова гласове, двамата най-добре представили се кандидати отиват на втори тур, който ще се проведе на 24 февруари.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus