Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция твърда за вето на Македония в НАТО

17 Февруари 2008 / 21:02:13  GRReporter
1263 прочитания

            Днес в 15,00 часа в Атина ще се проведе поредният кръг от преговори за името на бившата югославска република Македония. Той ще бъде домакинстван от гръцкия външен министър Дора Бакояни и на него ще присъстват международният посредник Матю Нимиц и посланиците на двете страни в ООН Никола Димитров и Адамантиос Василакис. Според информация от дипломатически източници Матю Нимиц ще представи на двете спорещи страни ново предложение. Според македонския вестник „Вечер” това предложение е Народна република Македония или Демократична република Македония.


            Темата за името на Македония е била основната по време на 45-минутната среща в четвъртък между гръцкия външен министър Дора Бакояни и американския държавен секретар Кондолиза Райс. Според гръцки източници Бакояни е обяснила на Райс казуса Македония от съвсем лична гледна точка. Тя разказала как правителството на Караманлис разполага само с един глас мнозинство в гръцкия парламент. Разказала как баща й със същото мнозинство през 1993 година падна от власт именно заради Македония. Затова, заключила Бакояни, Караманлис няма друг вариант освен да упражни вето за Македония и това е позиция, които всички следващи гръцки правителства ще поддържат.


            Както изглежда Кондолиза Райс се опитала да убеди гръцката си колежка да приеме новото предложение на Нимиц – нещо, което се очаква да направи Скопие и така да постави Атина в неприятна ситуация. Освен това Райс натиска Гърция да се съгласи новото име на Македония да се използва само в международни организации и в контактите с Гърция. Докато позицията на Гърция е да се задължи Македония да промени конституционното си име и новото име да стане единственото, което страната да използва. Според гръцки източници Гърция ще поиска от всички страни-членки на Съвета за сигурност на ООН да се задължат да използват новото име на Македония в двустранните си отношения с нея. 


Според гръцките медии Матю Нимиц щял да представи предложение, което да се използва във всички международни контакти на Република Македония, включително и с трети страни, но то няма да се различава много от конституционното й име. На 3 март в Атина пристига и генералният секретар на НАТО Яп де Хооф Схефер, който също ще се опита да окаже натиск върху Атина да не блокира влизането на Македония в НАТО.


По горещата балканска тема за независимостта на Косово Атина съобщи, че няма да бърза да я признае, но и не казва, че няма да я признае. Гърция, заедно с Кипър, Румъния и Испания е сред членовете на ЕС, които са скептично настроени към най-младата балканска държава. 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus