Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

5 нови предложения на Матю Нимиц

19 Февруари 2008 / 09:02:21  GRReporter
1136 прочитания

Мария Спасова


Матю Нимиц постъпи като истински древногръцки бог и подхвърли ябълката на раздора за най-красивата. Международният посредник за уреждането на спора между Гърция и Македония за името на последната сложи на масата за преговори 5 предложения за името на Македония, но каза, че според него само едно от тях е истински възможният компромис между двете спорещи страни. Опитният адвокат обаче отказа лично да назове това предложение и каза, че вярва в зрелостта, реализма и гъвкавостта на правителствата на двете страни, които според него са в състояние сами да го определят.


            Кои са 5-те предложения на Матю Нимиц?


1.      Република Нова Македония


2.      Нова република Македония


3.      Демократична република Македония


4.      Независима република Македония


5.      Република Македония


 


Какви са нагласите на двете страни?


Гърция настоява пред името Македония да има някакво определение без значение какво е то – нова, северна, независима, демократична Македония. Т.е. според Гърция идеалният компромис е Република Нова/Северна/Демократична Македония. Като Атина е категорична, че Скопие трябва да промени конституционното си име и всички страни трябва да я признаят под името, което Атина одобри.


 


От своя страна македонското правителство е съгласно на каквото и да е определение пред съществителното република – Независима, Демократична, Северна, Нова, стига само фразата Република Македония да се запази цяла. Скопие е категорично, че спорът засяга само двустранните отношения с Гърция и не може и да става дума да смени конституционното си име.


 


Кое е това предложение, което удоволетворява и двете страни? Знае го само най-красивата. И Матю Нимиц, разбира се. Утре в 9,00 сутринта ще го разбере и гръцкият премиер Костас Караманлис, който ще разговаря с Матю Нимиц, външния министър Дора Бакояни и гръцкият преговарящ в спора посланик Адиамандос Василакис. Македонският преговарящ посланик Никола Димитров заяви, че ще съобщи предложенията на македонското правителство и то ще ги обсъди.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus