Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

В Кипър избират нов президент

24 Февруари 2008 / 08:02:06  GRReporter
1211 прочитания

            И вторият тур на президентските избори в Кипър, които започнаха тази сутрин в 7,00 часа, се оказаха трудни за прогнозиране. Вътрешната информация на щабовете на двамата кандидати показва минимални разлики в подкрепата за тях, които се движат от порядъка на 1,5 до 3 на сто и са статистически пренебрежими. Телевизионните канали не са единни за това кой как се е представил на диспута между двамата кандидати – Йоанис Касулидис и Димитрис Христофиас (съответно вляво и вдясно на снимката).


            Кандидатът на комунистите Димитрис Христофиас се подкрепя от социал-демократите и от Зелената партия на острова, а и от официалното ръководство на националистическата ДИКО. Самата партия обаче е разделена дълбоко по отношение на това кого да подкрепи и много ключови фигури в ДИКО като министри и адвокати се изказаха в подкрепа на десния кандидат Касулидис. Представителят на Кипър в Европейската комисия и комисар по въпросите на здравеопазването Маркос Киприану подкрепя кандидатурата на Христофиас.


            Кандидатът на консервативната ДИСИ Йоанис Касулидис се подкрепя от архиепископа на острова Хрисостомос и от изключително влиятелния сред гражданите митрополит на Лимасол Атанасиос. Повечето спортни клубове в страната също подкрепят Касулидис. По закон между двата тура не могат да се правят социологически проучвания, но по информация изтекла от щаба на Христофиас, той ще спечели с минимална разлика от 1,5 до 3 процента.


            В четвъртък се проведе телевизионния дебат между двамата кандидати. Посланието на Йоанис Касулидис беше насочено към добрите му контакти с кипърските турци, които обещавар развитие по кипърския проблем, а от друга страна към добрите му връзки в Евроепйския съюз като бивш външен министър. Той обвини Христофиас в евроскептицизъм и неспособност да предложи добра икономическа програма. Христофияс беше избрал лична тактика. Той обвини 25-годишната дъщеря на Касулидис, че изпраща обидни sms-и на неговите сътрудници. След протеста на конкурента си се принуди да му се извини.


            Според телефонно проучване на телевизионния канал Антена на въпроса кой от двамата ви убеди повече 50,5 на сто са отговорили Христофиас и 49,5 на сто Касулидис. Според телефонно проучване на телевизията Сигма обаче тези проценти са 73 на сто за Касулидис и 27 на сто за Христофиас.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus