Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

83,7 на сто от гърците искат вето на Македония за НАТО

26 Февруари 2008 / 09:02:36  GRReporter
1259 прочитания

            Краен национализъм в гръцкото обществено мнениепоказва проучване на социологическата агенция MARC. Според него 83,7 от гражданите на Гърция искат вето на Македония за НАТО, а 84,9 не са съгласни договореното с Гърция име да се използва само в двустранните контакти и искат промяна на конституцията на Македония.


            При така очерталата се вътрешнополитическа ситуация на гръцката дипломация й остава малко пространство за лавиране. От друга страна и в Македония настроенията са за запазване на конституционното име на страната, така че изгледите за изход от спора са повече от минимални.


            И все пак. До края на седмицата се очаква международният посредник Матю Нимиц да привика в Ню Йорк преговарящите на двете страни, посланиците в ООН Никола Димитров и Адамандиос Василакис и да ги запознае с окончателното си предложение за името на бившата югославска република. Това предложение трябва да бъде обсъдено от двете правителства и те да имат мнение по него, когато на 6 март в Брюксел се съберат министрите на външните работи на НАТО, за да обсъдят поканата към Македония, Албания и Хърватия.


            От днес македонският президент Бранко Цървенковски е на посещение в Брюксел, където ще разговаря с европейския комисар по разширяването Оли Рен, с отговорника за външната политика на Европейския съюз Хавиер Солана и с генералния секретар на НАТО Яп де Хооф Скефлер.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus