Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Денят на Матю Нимиц

29 Февруари 2008 / 08:02:12  GRReporter
1396 прочитания

            Един от най-трудните за решаване казуси в съвременната дипломация – спорът между Атина и Скопие за името на Македония – навлиза в заключителната си фаза. Дали усилията на международния посредник за уреждането на спора Матю Нимиц ще се увенчаят с успех, ще разберем в следващите няколко дни. И двете засегнати страни не изглеждат готови за взаимноприемлив компромис, но ако стане някакво чудо и те се обединят около едно име за бившата югославска република, името Нимиц ще се изучава в учебниците по дипломация.


            Днес сутринта местно време Матю Нимиц ще има среща с гръцкия преговарящ посланик Адаманиос Василакис, а след обед с македонския преговарящ Никола Димитров. Нимиц е помолил двамата посланици да останат в Ню Йорк, за да продължат преговорите и в следващите дни. Очаква се още в събота да има тристранна среща.


За значимостта на проблема говори и фактът, че в петък американският президент Джордж Буш ще се срещне във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Яп де Хооф Схефер по въпросите на разширяването на Алианса. Както е известно, единствената пречка НАТО да покани през април Македония, Албания и Хърватия за свои членки е неотстъпчивостта на Гърция за името на Македония.След Вашингтон Схефер ще посети Атина в понеделник, за да натисне гръцкото правителство да не налага вето и да предопреди Атина, че евентуалното вето ще донесе негативни последици и за Гърция.


Несъгласието си с евентуалното вето изрази и отговорният за общата външна и отбранителна политика на Европейския съюз Хавиер Солана. Американският посланик в Атина Даниел Спекхард също даде да се разбере, че гръцкото вето ще има само отрицателни последици в спора с Македония. „Ако се пропусне възможността спорът да се реши преди срещата на НАТО през април в Букурещ, не виждам как след това ще се намери общо решение за името на Македония”, заяви той. Посланик Спекхард също предложи преговорите да преминат на по-високо ниво, например на ниво външни министри – нещо, което Атина категорично отказва.


 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus