Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Тежки пазарлъци в Ню Йорк за името на Македония

01 Март 2008 / 07:03:56  GRReporter
1168 прочитания

            Тежки пазарлъци се водеха тази нощ в Ню Йорк, където международният посредник за уреждането на спора за имато на Македония последователно се срещна с представителите на двете страни.


Първо, в петък сутринта, той посети в хотела му гръцкия преговарящ посланик Адамантиос Василакис. Срещата между двамата дипломати продължи три часа с един час прекъсване. На нея Василакис отново е представил известната гръцка позиция, че име от рода на Нова/Демократична/Конституционна Република Македония не е съставно, а е вариант на конституционното име на бившата югославска република и е неприемливо за Атина. Гърция подкрепя име с географска насоченост от типа на Република Северна/Горна/Нова Македония. Според дипломатически източници Матю Нимиц отправил въпрос към гръцката страна и Адамантиос Василакис поискал време, за да отговори и това наложило прекъсването от един час.


След това следобед в петък местно време международният посредник се срещнал и с преговарящия от страна на Македония посланик Никола Димитров. Тяхната среща продължила малко повече от два часа. Отново според гръцки дипломатически източници Димитров казал на Нимиц: „Не сме дошли в Ню Йорк, за да се самоубиваме” и на практика отхвърлил и петте предложения на американския дипломат, но казал, че страната му ще продължи да преговаря. След срещата с Димитров Нимиц заяви пред журналисти: „Има съществено и важно различие в позициите на двете страни”. Той съобщи, че в събота 1 март ще има тристранна среща с Василакис и Димитров, след която няма да бъдат давани изявления и няма програмиране следващи срещи.


В същото време в северноатлантическите среди се засилва недоволството от ината и неотстъпчивостта на Гърция по трите основни въпроси, които в момента са в дневния ред на НАТО – приемането на Македония, Албания и Хърватия, където се очаква вето на Атина, признаването на Косово, което Гърция няма да направи скоро и изпращането на допълнителен военен контингент в Афганистан, към което гръцката страна е настроена негативно. Дипломати от Алианса твърдят, че това е безпрецедентна позиция за страна-член да е срещу всички останали по всички въпроси и настояват Гърция да отстъпи поне по един от тях.


В петък генералният секретар на НАТО Яп де Хооф Схефер разговаря в Белия дом с американския президент Джордж Буш и държавния секретар Кондолиза Райс. В понеделник в 11,15 сутринта Яп де Хооф Схефер ще има среща в Атина с гръцкия премиер Костас Караманлис. Според гръцки дипломатически източници генералният секретар на НАТО ще обясни подробно на Караманлис отрицателните последици, които гръцкото вето за разширяването на НАТО ще има върху Гърция, Македония и цяла Югоизточна Европа.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus