Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Трудна мисия на Яп де Хооф Схефер в Атина

03 Март 2008 / 07:03:40  GRReporter
1282 прочитания

            Трудни срещи очакват днес генералния секретар на НАТО ЯП де Хооф Схефер в Атина. В 11,15 той ще разговаря с премиера Костас Караманлис, а в 12,00 с външния министър Дора Бакояни, след което ще даде пресконференция. Схефер идва в Атина след Вашингтон, където в петък разговаря с американския президент Джордж Буш и държавния секретар Кондолиза Райс.


            Ръководството на НАТО и на ключовите му членове е обезпокоено от решимостта на Атина да упражни правото си на вето и да възпрепятства приемането на Македония за член на Алианса на срещата на високо ниво през април в Букурещ. Съединените щати настояват Хърватия, Македония и Албания да получат покана за членство, за да се гарантира стабилността в Югоизточна Европа особено сега, след като независимо Косово предизвиква агресивните настроения на Сърбия. От своя страна Гърция е безкомпромисна, че ако бившата югославска република не си смени името, тя няма място в Алианса. Македония обаче не иска да си сменя конституционното име.


            Оперативното ръководство на НАТО, а и ключовите му членове не са доволни от Гърция и защото не иска да признае независимостта на Косово и не иска да изпрати допълнителен военен контингент в Афганистан. На практика едни страни изпращат военни сили на горещи точки, а други не, но имат същите права като останалите. Според дипломатически източници Яп де Хооп Схефер носи в Атина послание от американския президент Джордж Буш, което не е изключено да е дори и в писмена форма. В него се настоява Гърция да отстъпи поне по един от трите въпроса, най-вече това да бъде приемането на Македония.


            Както е известно Караманлис и Бакояни ще хвърлят топката в полето на Скопие като ги обвинят за провала на преговорите в Ню Йорк.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus