Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Нимиц: И двете страни не са доволни от предложенията ми

06 Март 2008 / 07:03:24  GRReporter
1215 прочитания

            Международният посредник за уреждането на спора между Гърция и Македония Матю Нимиц посети Скопие и Солун в нов опит да сближи позициите на Гърция и Македония за името на бившата югославска република. В македонската столица той се срещна с президента на страната Бранко Цървенковски, министър-председателя Никола Груевски, външния министър Антонио Милошоски и посланика в ООН и преговарящ от страна на Македония Никола Димитров.


„Не мога да кажа, че различието между двете страни е преодоляно. Те имат различно виждане за историята и за името на Македония. След днешната среща разбирам по-добре аргументите на тази страна и от тази гледна точка мога да кажа, че преговорите са в по-добра позиция, отколкото в началото на седмицата в Ню Йорк”, заяви след срещата Нимиц. Македонският президент Бранко Цървенковски заяви от своя страна, че все още е в сила Временната спогодба с Гърция, според която Атина се задължава да не пречи на евроатлантическата интеграция на бившата югославска република. „Ако Атина упражни вето, тя ще наруши Временната спогодба”, подчерта Цървенковски.


След срещата в Скопие Матю Нимиц пристигна с лека кола в Солун, тъй като Гърция не лети във въздушното пространство на Македония. В Солун той се срещна с гръцкия преговарящ Адамантиос Василакис. „Нито една от двете страни не е доволна от предложенията ми, но и двете искат преговорите да продължат”, каза след срещата Нимиц. Той подчерта, че е посредник от страна на ООН и затова срещата на върха на НАТО през април за него не е краен срок за решаване на спора.


Вчера в Солун се проведоха и два митинга срещу влизането на Македония в НАТО и ЕС и срещу използването на името „Македония” от страна на бившата югославска република. Те бяха организирани от националистическата партия ЛАОС и от македонски организации в Северна Гърция. Въпреки очакванията за масовост те не събраха повече от 5 000 зрители.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus