Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Нов кръг преговори за името Македония

12 Март 2008 / 10:03:53  GRReporter
1292 прочитания

            Между 17 и 25 март, най-вероятно в Женева или Виена ще се проведе следващият кръг преговори за уреждането на спора между Гърция и Македония за името на бивяата югославска република. Международният посредник Матю Нимиц е призовал двете страни да са готови за среща, Атина е отговорила утвирдително, Скопие все още изчаква.


            Фактът, че Атина е готова да се яви на преговорите не означава, че е готова да направи компромис. “Ние направихме достатъчен компромис като приехме съставно име на републиката, в което да участва и името Македония”, заяви министърът на отбраната на Гърция Вангелис Меймаракис, според когото сега е ред на Скопие да отстъпи.


            Македонският президент Бранко Цървенковски заяви на своя страна от Братислава, където бе на официално посещение, че е много опасно, ако правото на вето, което има Гърция в рамките на НАТО се превърне в право на вето за името на Македония.


            Мевдувременно в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека се говори за наличието на македонски диалект в северна Гърция, който не се признава от официална Атина. Споменава се и за правата на мюсюлманското малцинство там, на което се отказва правото на самоопределение като турско малцинство.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus