Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

8-ият конгрес на ПАСОК търси ново политическо споразумение

14 Март 2008 / 10:03:10  GRReporter
1171 прочитания

В Атина започна 8-ият конгрес на основната опозиционна политическа формация в Гърция. Основната цел ще бъде намирането на едно ново политическо споразумение, базиращо се на обединяването, което да вдъхне нови сили на Движението и да привлече общественото одобрение, за да тръгне страната по нов път на развитие. По време на прес-конференцията, която даде в сряда секретарят на Националния съвет Никос Атанасакис, стана дума, че ПАСОК, а и цяла Гърция се намират в повратен момент от своето развитие. „Всички ние, заедно можем да поведем страната да поведем страната в нова посока и с убеденост да изградим Гърция, която заслужаваме.”, подчерта още секретарят на НС на ПАСОК. Председателят на Централния организационнен комитет на конгреса Христос Полизогопулос спомена множеството трудности, поради вътрешнопартийни дрязги, които е трябвало да бъдат преодолени в хода на организирането на конгреса и заяви, че Движението ще се справи с тях веднага след конгреса и ще съставинова политическа линия. Лука Кацели, член на президиума на Конгреса, заяви, че на това общо събрание ще си проличат ясно различията между ПАСОК и „Нова демокрация”, но и останалите партии.


Конгресът се провежда в закритата зала за Тае куон до. Приветствие към делегатите отправени генералният секретар на Социалистическия интернационал – Луис Аяла. Поканени са също и представители на основните политически сили в Гърция – председателят на Централния комитет на „Нова демокрация” – Лефтерис Загоритис, членът на Политическия кабинет на Гръцката комунистическа партия – Костас Параскевас, председателят на лявата коалиция СИРИЗА – Алексис Ципрас. На събранието не е поканен и няма да има представител на крайнодясната ЛАОС. Също така са поканени и посланиците на всички държави, които имат дипломатически мисии в Гърция и трябва да отбележим, че за първи път посланик на САЩ ще присъства на конгрес на ПАСОК.


Ще вземат участие общо 7100 делегати, от които 2270  по право, а 4806 са избрани съгласно устава на Движението – на всеки делегат по право отговарят по двама избрани. Паралелно със заседанията на общото събрание на конгреса ще се проведат и обсъждания по пет основни теми: демокрация-политическа система, екологично развитие, ефективна социална държава, образование, силна Гърция.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus