Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Последна среща на ниво посланици в ООН

17 Март 2008 / 07:03:08  GRReporter
1221 прочитания

            Във Виена днес продължават преговорите за името на Република Македония с посредничеството на Матю Нимиц и с участието на посланиците на Гърция и Македония в ООН Адамантиос Василакис и Никола Димитров. Според гръцки дипломатически източници това е последният кръг преговори, който се провежда на ниво постоянни представители в ООН. Следващите преговори ще са на ниво външни министри или министър-председатели. В продължение на години Македония настояваше преговорите да се водят поне на ниво външни министри – нещо, което Гърция винаги е отказвала.


            Пак според гръцки дипломатически източници международният посредник Матю Нимиц ще излезе днес с ново предложение за името на бившата югославска република, което ще е и окончателното предложение. Както е известно, Гърция настоява за географско определение на Република Македония от рода на Северна, Горна, Вардарска, Нова Македония. От своя страна Скпоие приема политическо определение на името Република Македония от рода на Конституционна, Демократична, Народна Република Македония.


            В различни интервюта президентът Бранко Цървенковски за македонската секция на Радио Свободна Европа и премиерът Никола Груевски за държавната информационна агенция МИА обвиниха Гърция в непримиримата й позиция за името на Македония, която на практика обезсмисля воденето на преговори.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus