Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Георги Пирински: Съставно име с географско определение не е единствената и най-добра формула

17 Март 2008 / 16:03:28  GRReporter
1519 прочитания

България и Гърция стоят на диаметрално противоположни позиции по отношение на името на Македония, стана ясно при днешните  срещи на председателя на Народното събрание Георги Пирински в Атина. Пирински е на първото си официално посещение в гръцката столица и имаше срещи с премиера на страната Костас Караманлис, с председателя на гръцкия парламент Димитрис Сиуфас, със заместник-министъра на външните работи Янис Валинакис, с представители на политическите сили в Гърция.


Гръцкият парламент ще ратифицира в най-скоро време спогодбата за отварянето на четвърти контролнопропускателен пункт с България между Ивайловград и Киприану, се изясни след разговорите между председателите на парламентите на двете страни Георги Пирински и Димитрис Сиуфас. По този изключително болен за Гърция въпрос позицията на Атина е за съставно име с географско определение. „Трябва да се помисли дали това е най-добрата и единствена формула за намирането на решение на спора между Атина и Скопие”, заяви Георги Пирински и подчерта, че добросъседството задължително изисква и уважение към конституцията на съседите, която както е известно регламентира и името на страната.


Димитрис Сиуфас се ангажирал да работи за отварянето на гръцкия пазар на труда за български граждани. Гърция ще съдейства също за откриването на Фондация за парламентаризма и на парламентарен телевизионен канал на българското народно събрание. Двамата държавници изразиха задоволство от гръцките инвестиции в България, които в момента надхвърлят 2 милиарда евро, а също и от енергийното сътрудничество между двете страни.


Георги Пирински стана първият чуждестранен държавник, който бе приет от новия архиепископ на Атина и цяла Гърция Йероним, който от своя страна обеща повече стипендии за български студенти по богословие, редовен манастирски обмен и изяви желание в близко бъдеще да посети България. Председателят на българския парламент благодари за съдействието за откриването на българска черква в Атина, а архиепископ Йероним подчерта, че общуването между двата народа е много лесно, защото имат обща вяра – православието.


Утре Георги Пирински ще раговаря и с президента на Гърция Каролос Папуляс.  


   

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus