Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Среща Бакояни-Милошоски в петък в Брюксел

20 Март 2008 / 07:03:35  GRReporter
1202 прочитания

            В петък, 21 март, в Брюксел гръцкият външен министър Дора Бакояни ще се срещне с македонския си колега Антонио Милошоски, съобщиха от службата на говорителя на гръцкото външно министерство. Това ще е първата среща на ниво външни министри междъ Гърция и Македония. Македония отдавна настоява за повишаването на ранга на преговорите на ниво външни министри, но Гърция винаги е отказвала това.


На разговорите ще присъства както международният посредник Матю Нимиц, така и заместник-държавният секретар на САЩ Даниел Фрид. Срещата е втората за седмицата между спорещите страни, след като в понеделник във Виена Матю Нимиц разговаря с посланиците на двете страни в ООН Никола Димитров и Адамантиос Василакис. От дипломатически източници стана ясно, че не е изключена и среща между премиерите на двете спорещи страни Никола Груевски и Костас Караманлис в присъствието на американския президент Джордж Буш в рамките на срещата на НАТО в Букурещ. В Атина винаги са се отнасяли към подобна идея като към кошмар.


            След среща на лидерите на политическите партии в Македония и на президента Бранко Цървенковски, министър-председателя Никола Груевски, външния министър Антонио Милошоски и преговарящия Никола Димитров стана ясно, че Скопие отхвърля и трите предложения, поставени на масата във Виена – Република Горна Македония, република Нова Македония и Република Македония-Скопие. „Смятаме, че и трите предложения са близки до позицията на Атина, но са извън червената линия до която можем да правим компромиси”, заяви македонският президент. Той упрекна Атина в употребата на риторика, характерна за 19, а не за 21-ви век и в използването на македонския въпрос за вътрешнопартийни цели.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus