Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Среща Талат-Христофияс

21 Март 2008 / 07:03:52  GRReporter
1186 прочитания

            Днес ще се срещнат лидерите на кипърските гърци и кипърските турци Димитрис Христофияс и Мехмед Али Талат. Очаква се след срещата двамата да обявят откриването на нов пропускателен пункт между южна и северна Никозия на историческата улица Лидра. Въпреки че сама по себе си срещата е добра новина, макли са изгледите още на нея двамата лидери да се споразумеят за съществен напредък в уреждането на Кипърския проблем.


             Кипърските гърци подхождат към срещата с абсолютното убеждения, че не може и да става дума за съживяването на плана Анан. Христофияс отново ще сложи на масата предложението за двунационална, двуобщностна федерация, без обаче да се гарантира пропорционално участие на двете общности във всички органи на властта. Ще иска безусловно изтегляне на турската армия от Северен Кипър, а също и създаването на две комисии едната, от които да се занимава с Кипърския проблем по същество, а другата с актуални въпроси.


            От своя страна кипърските турци искат възобновяването на преговорите в рамките на ООН и възоснова на общите положения в плана Анан. Те искат създаването на нова държава, която да включва и двете общност на федерален принцип, но за да се гарантират правата на турското малцинство, искат и двете общности да имат пропорционално участие в органите на властта. Тяхната позиция се доближава много до позицията на посредника на ООН за решаването на Кипърския въпрос Майкъл Молер.


            Наскоро генералният секретар на ООН Бан Ки Мун обяви, че ще изпрати в близките седмици нова мисия до Кипър с цел възобновяването на преговорите за уреждането на проблема.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus