Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Ново предложение на Матю Нимиц

26 Март 2008 / 10:03:30  GRReporter
1535 прочитания

            По непотвърдени данни международният посредник в спора между Атина и Скопие за името на Македония е предложил името „Република Македония-Скопие” на срещата, която е имал вчера с представителите на двете страни – Никола Димитров и Адамантиос Василакис в Ню Йорк. След двучасовите разговори, които се проведоха в централата на ООН, а не както обикновено в офиса му, Матю Нимиц направи лаконични изявления.


            Той определи новото предложение като „справедливо” и с географско определение. Каза, че самият той не поставя крайни срокове, но че „времето има своето значение”. Нимиц подчерта, че двамата посланици ще се приберат в страните си и ще информират правителствата си и оттам нататък всичко е в техни ръце. „Готов съм да продължа процедурата по преговорите във всеки един момент”, заяви международният посредник, който 14 години се опитва да сближи позициите на двете спорещи страни.


            „Винаги съм готов да изслушам обяснения”, това беше коментарът на американския президент Джордж Буш на призива на американския архиепископ Димитрий да съдейства за уреждането на спора между Атина и Скопие. По повод националния празник на Гърция Буш прие в Белия дом представители на гръцката общност. „Продължаваме да подкрепяме Гърция и БЮРМ да намерят споразумение преди срещата на върха на НАТО в Букурещ. Трябва да оставим преговорите да се водят”, заяви представителката на Белия дом Дана Перино.


Днес сутринта стана известна и реакцията на Атина, която е: "Далече сме от взаимно-приемливо решение". Това бе заявено от говорителя на гръцкото външно министерство Георгиос Кумуцакос. Реакцията на Македонското правителство все още не е известна.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus