Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Всичко е възможно до срещата на НАТО в Букурещ

29 Март 2008 / 08:03:06  GRReporter
1335 прочитания

            Три дни остават до срещата на НАТО в Букурещ и всички сценарии за уреждането на спора между Атина и Скопие за името на Македония продължават да са актуални. От налагане на гръцко вето за приемането на Македония в НАТО до промяна на македонската конституция – всичко е възможно да се случи в следващите часове. „Очаква ни дълъг уикенд”, призна македонския премиер Никола Груевски.


            В същото време се засилва натиска от страна на Вашингтон върху гърци и македонци да намерят изход от спора с името. В изявление американския президент Джордж Буш заяви, че е горещ привърженик на членството на Албания, Хърватия и Македония в НАТО. В друго изявление държавният секретар Кондолиза Райс подчерта:” Членството на Хърватия, Македония и Албания ще има стабилизиращ ефект за Балканите и ще бъде жалко нещо, което е свързано с античността да стане пречка за една толкова важна крачка за Македония”.


            Запитан за признаването на Македония от страна на САЩ говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак каза:”Ние взехме нашето решение. Всяка държава решава сама под какво име да признае Македония. Някои взеха различно от нашето решение и разбираме това”. Според дипломатически източници в следващите часове Вашингтон ще предприеме офанзива, за да се постигне споразумение между Атина и Скопие. Очаква се президентът Джордж Буш да говори по телефона с министър-председателите на двете страни Костас Караманлис и Никола Груевски, не е изключено и ново предложение на Матю Нимиц, а по време на срещата в Букурещ се очаква координиран дипломатически натиск върху Гърция, за да се откаже от идеята за вето.


            Междувременно американският държавен секретар Кондолиза Райс вече телефонира на гръцкия външен министър Дора Бакояни, без баче да станат известни подробности от разговора. В Скопие в понеделник македонският парламент ще обсъди предложението за Република Македония-Скопие, за което вече повече от половината граждани на бившата югославска република се изказват одобрително.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus