Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гръцката дипломация в паника заради провала на преговорите

01 Април 2008 / 08:04:13  GRReporter
1277 прочитания

            Гръцката дипломация работи в трескави обороти и цялата национална машина е впрегната, за да се даде обяснение както вътре в страната, така и вън от нея защо Атина ще наложи вето на членството на Македония в НАТО. Гръцките телевизии започват емисиите си с подробни репортажи за „провокативните” действия на Скопие, действащи и опозиционни дипломати предприемат офанзива, за да намалят доколкото е възможно загубите за Гърция от ветото и да прехвърлят отговорността за него изцяло на Македонската страна.


            Това, което с голяма сигурност се изясни е, че няма да има ново предложение на международния посредник Матю Нимиц за името на Македония. Говорител на ООН заяви, че няма информация, нито каквито и да е планове за посещение на Нимиц в Атина и Скопие. Гръцката страна се надяваше в последния момент Нимиц да излезе с ново предложение, което да е приемливо за Атина. Този вариант, който е на масата в момента – Република Македония (Скопие) само за употреба между Гърция и Македония е неприемливо за Атина.


            Според съобщения в медиите Гърция вече е направила предложение в Брюксел НАТО да не разглежда поканата към Македония на срещата в Букурещ. „Нямаме планове да отложим разширяването на НАТО заради проблема с името на Македония. Надяваме се в следващите дни да продължат преговорите между Македония и Гърция, така че да не се поставят външни пречки пред Македония за членството й в НАТО”, заяви говорителят на Държавния департамент Том Кейси.


            Междувременно Атина категорично отхвърля американското предложение към Македония да се изпрати условна покана за членство под името Бивша югославска република Македония, която да стане действаща тогава, когато Атина и Скопие постигнат споразумение за името. Гръцката външна министърка Дора Бакояни заяви, че Гърция не разглежда срещата на върха на НАТО в Букурещ като краен срок за решаването на проблема, очевидно намеквайки, че Гърция ще наложи вето и на започването на преговори с Македония за членство в Европейския съюз. Македония има статут на страна-кандидат, но все още няма определена дата за започване на преговорния процес. Източници от Брюксел споменават ноември като възможна дата за преговорите.


            Председателят на ПАСОК Георгиос Папандреу също се включи в дипломатическата истерия около гръцкото вето и вчера телефонира на американския посланик в Атина Даниел Спекхард, за да му обясни, че Съединените щати не взимат под внимание гръцките интереси и така не допринасят за стабилността на Балканите.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus