Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Атина вбесена от изявления на Държавния департамент за македонската нация и македонския език

09 Април 2008 / 07:04:33  GRReporter
1134 прочитания

            С изключително раздвижване по македонския въпрос се характеризиратекущата седмица, като събитията се надпреварват в три европейски столици – Скопие, Атина и Брюксел и в столицата на САЩ Вашингтон. Атина триумфира, Скопие се успокоява след шока, дипломатическа треска тресе Брюксел, Вашингтон и Ню Йорк.


            „Македонският език и македонската нация съществуват, а не са така наречените. Македонският език се преподава в дипломатическата школа на Държавния департамент”, заяви американският заместник държавен секретар Даниел Фрид и предизвика гнева на гръцката външна министърка. „Подобни изявления не способстват за решеването на спора за името на Македония”, заяви от Атина Дора Бакояни. Днес в Атина пристига помощник-държавният секретар на САЩ, отговорен за европейските въпроси Матю Брайза, който утре ще се срещне с Бакояни.


            „Насърчаваме Гърция да установи подходящи отношения със северната си съседка”, заяви и американският посланик в Атина Даниел Спекхард, който призова Гърция да не възпрепятства евро-атлантическата интеграция на Македония под името БРЮМ.


            Междувременно в Брюксел отговорният за външната политика на Европейския съюз Хавиер Солана заяви, че в близките дни се очаква ново предложение за името на Македония. Пред депутати от Европейския парламент Солана заявил, че то ще е базирано върху едно от досегашните предложения на посредника Матю Нимиц, към което ще бъде добавена една дума, така че да удоволетвори гръцките претенции.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus