Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Мирек Тополанек: ЕС не е клуб по география

12 Април 2008 / 08:04:02  GRReporter
1275 прочитания

            „Европейският съюз не е клуб по география. Всяка страна, която зачита основополагащите ценности на Европейския съюз може да стане негов член. Това се отнася както за Турция, така и за Украйна, Грузия, Северна Африка”. Това заяви чешкият премиер Мирек Тополанек в лекцията си, организирана от фондация „Константинос Караманлис”. Атина е първата спирка в европейската обиколка на Тополанек във връзка с президенството на ЕС, което Чешката република поема от 01.01.2009 година. Той имаше срещи с премиера Костас Караманлис и с президента Каролос Папуляс.


            „Всеки народ има правото на самоопределение, на свобода и на независимост. Това важи и за гражданите на бившата югославска република Македония. Както гърците, така и те имат право да просперират, да видят страната си в НАТО, в Еврропейския съюз и в Шенген. Глупаво е да им отнемате това право”, заяви Мирек Тополанек. Той припомни, че за последните 25 години Чехия 4 пъти е сменяла името си и въпреки това е оцеляла и сега икономиката й е сред най-добре развиващите се в Европа.


            „Право на щастие и просперитет имат и гражданите на Косово, независимо дали те са етнически албанци или етнически сърби”, подчерта той. Той припомни, че Югославия е била една от малкото страни от Източния блок, която не окупира Чехия по време на събитията през 1968 година и чехите винаги ще бъдат признателни на сърбите за това. „Не сме признали независимостта на Косово именно от уважение към сърбите. Но в един момент ще трябва да я признаем и Сърбия трябва да разбере това”, заяви Тополанек.


            Лекцията, която се проведе в хотел „Хилтън” бе съпроводена от малоброен, но шумен протест на младежката организация на гръцката комунистическа партия срещу забраната на комунистическата партия на Чехия. „Не чешката държава, а чешкото правосъдие забрани комунистическата партия, защото уставът й беше в противоречие на конституцията и на законите на страната. Но ако зависеше от мене, бих я затворил веднага след падането на комунизма”, призна чешкият премиер. Той припомни, че такива неща се случват в историята и че нацистката партия също е била забранена в Германия след втората световна война.


            Мирек Тополанек е скептик по отношение на глобалното затопляне. „Когато ми заговорят за глобалното затопляне винаги се сещам за една страна, която се казва Гренландия и би трябвало да е най-зелената страна в света. И се питам какво ли са направили хората с нея, та все още да е окована в лед”, пошегува се той. Според премиера на Чехия каквото и да направи Европейския съюз, той би могъл да намали най-много до 3% от вредните емисии в света. Основното е да се променят гоелмите „замърсители” като Китай, Бразилия, Русия, САЩ.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus