Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Гърция дава 75 милиона евро за името на Македония

20 Април 2008 / 11:04:36  GRReporter
1246 прочитания

            Атина е готова да инвестира тази 75 милиона евро в строителството на магистрала, която да свързва Сърбия, Македония и Гърция, ако правителството в Скопие склони да смени името на бившата югославска република. Това заявява външният министър Дора Бакояни в интервю за неделното издание на проправителствения вестник „Апогевматини”.


Огромният инфраструктурен проект е само една част от цял пакет облаги, които Гърция ще предостави на Македония. Те включват още допълнителни инвестиции в македонската икономика, а също и постепенно премахване на визите за македонските граждани, които искат да посетят Гърция. Предложението на Бакояни се прави в момент, в който политическата ситуация в бившата югорепублика е нестабилна и поляризирана след гръцкото вето върху македонското членство в НАТО.


Гърция е втората страна, която предлага едностранна помощ на Скопие, след като беше отхвърлена от Северноатлантическия алианс. Преди това Джордж Буш обяви, че Съединените щати ще предложат военна и отбранителна помощ на Македония, споразумението за която предстои да бъде подписано от външния министър Антонио Милошоски при предстоящото му посещение във Вашингтон. Разликата е в това, че САЩ предлагат помощта си безусловно, а Гърция – като награда за смяна на името.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus