Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

САЩ доволни от гръцките антитерористични мерки

01 Май 2008 / 08:05:00  GRReporter
1169 прочитания

            Гръцките власти тясно сътрудничат с американските в борбата срещу тероризма, се казва в годишния доклад на Държавния департамент за борбата с тероризма в световен мащаб. Според документа подобрената инфраструктура след Олимпийските игри през 2004 година позволява на Гърция да се бори по-ефективно срещу местния и международния тероризъм. В доклада се признава, че поради голямата морска ивица и близостта с Близкия Изток е имало опасност Гърция да се превърне в разпределителен пункт на терористите, които се отправят към Европа и САЩ, но че гръцките служби тясно си сътрудничали с американските, за да не се допусне това. Сътрудничеството обхваща обмен на информация, обучение на полицейския и митническия персонал и на съдебните служители, както и по-добрата сигурност на транспорта и въвеждането на системата за проверка на багажа Container Security Initiative.


            В доклада на Държавния департамент се отделя специално място на терористичната организация „17 ноември”, която действаше в Гърция  от 70-те години на миналия век и чийто цели бяха гръцки и чуждестранни граждани, известни с десните си убеждения. Организацията причини смъртта на 23 души, 5 от които са служители на американското посолство в Атина. Документът подробно анализира задържането на членовете на терористичната организация и последвалите съдебни дела и присъди срещу тях.


            Отделен раздел е посветен на терористите от „Революционна борба”, която се определя като крайно лява терористична организация, близка до идеологията на „17 ноември” и родена от оцелели членове на „17 ноември”. „Революционна борба” пое отговорността за нападението срещу американското посолство в Атина на 12 януари 2007 година и за атентата срещу тогавашния министър на вътрешните работи Георгиос Вулгаракис. Въпреки тясното сътрудничество между американските и гръцките тайни служби, все още няма извършени арести както за споменатите два атентата, така и за убийството преди три години на гръцкия войник, който охраняваше дома на военния аташе на британското посолство в Атина.


            Годишният доклад на Държавния департамент споменава и за нощните палежи в гръцката столица срещу „капиталистическо-империалистически цели”, сред които има и американски компании. Тези палежи се приписват на анархистки групировки и се казва, че гръцката полиция работи за предотвратяването им.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus