Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Антимакедонска истерия в Гърция

27 Май 2008 / 08:05:38  GRReporter
1244 прочитания

            Всички гръцки телевизии започнаха централните си новинарски емисии с гневни репортажи срещу Република Македония, предизвикани от словото на македонския патриарх Стефан пред гроба на свети Кирил в базиликата Сан Клементе в Рим, но също и от митинг, проведен в Австралия  в подкрепа на конституционното име на бившата югославска република, а също и от реч на предизборен митинг, произнесане от премиера на страната Никола Груевски.


            Както grreporter.info вече ви информира, на гроба на Свети Кирил в Рим по време на възпоменателна служба македонският патриарх Стефан говори за „нашия Солун” и зададе риторичния въпрос какво стана със славянския език, който някога се говореше свободно в родния град на Кирил. Думите му станаха причина за истерична реакция от страна на солунските политически лидери в лицето на областния управител Панайотис Псомиадис и на солунския архиепископ Антим, които обещаха на северните си съседи „вето до дупка”.


Антимакедонската кампания, започната от телевизиите продължи и в печатните издания. „Неописуема проповед на омраза” е заглавието на вестник „Етнос”, „Настоява скопската църква” пише „Елефтерос типос”, „Националистическо кресчендо в Скопие” пише електронното издание in.gr, а flash.gr твърди „Нова скопска претенция за Солун”.


Гръцките телевизии излъчиха обилни репортажи от митинг на македонски емигранти в Австралия в подкрепа на конституционното име на бившата югославска република, по време на които австралиици от гръцки произход се оплакваха от едва ли не всекидневен тормоз от страна на македонските емигранти. Австралия е една от страните, които все още не са признали република Македония под конституционното й име именно поради силното гръцко лоби там.


Темата беше завършена с репортажи от предизборен митинг на управляващата в Македония партия ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер и премиер на страната Никола Груевски обвини опозицията за 15-годишното й бездействие за разрешаването на спора за името на Македония и отново повтори решимостта си да не прави безпринципни компромиси по въпроси, които засягат идентичността на нацията, името на страната, езика и историческите корени на държавата.


Помолена да коментира думите му гръцкият външен министър Дора Бакояни заяви, че няма да „падне” до нивото на Груевски и че думите му потвърждават правотата на гръцката позиция.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus