Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Шефът на Генщаба на Гърция в Анкара

28 Май 2008 / 07:05:18  GRReporter
1238 прочитания

В добър дух, докато военния оркестър свиреше сиртаки, премина срещата на гръцкия шеф на Генералния щаб Димитрис Грапсас с турския му колега Яшар Буюканит в Анкара. Грапсас спомена Елефтериос Венизелос и Кемал Ататюрк, коментирайки „общата съдба” на Гърция и Турция, да имат двама значими водачи. „След войната, с общите усилия, които са положили те са работили за мира на двата народа. По тази причина, наш дълг е да следваме пътя, който те са предначертали. Ако искаме да поправим грешките на историята и ако наистина обичаме своите народи, както казваме, това трябва да бъде осъществено”, подчерта още той.


От своя страна турският началник на генералния щаб генерал Яшар Буюканит заяви, че споделя мислите на своя колега и добави: „ Венизелос и Ататюрк са осигурили мира за един кратък период от време. На среща с гръцкия посланик през 1933 г. Мустафа Кемал е заявил следното – „Хората смятат, че военните водят непрекъснато войни. Само, че те могат също так  много добре да „водят” и мира.”. Ако ние като военни можем да осигурим  сигурността, то тогава и политиците могат да проведат по-конструктивен диалог.”.


Турският генерал заяви още, че е посещавал Гърция както и като началник на Сухопътните войски, така и като началник на Генералния щаб, и  в двата случая приемът е бил топъл. Изрази също и особеното си задоволство от факта, че приема  в Турция генерал Грапсас.


От турското външно министерство коментираха, че „празнуването на Деня на уж геноцида на понтийците не съвпада с духа на диалог и сътрудничество между двете държави”. „Осъждаме гореспоменатите действия, които са насочени срещу страната ни и срещу основателя на нашата република Ататюрк. Всички, които разпространяват такива твърдения, трябва да приемат историческите истини”, се казва още в изявлението. От турското ведомство подчертават, че в тазгодишните чествания са взели участие „членове на Парламента, ръководни кадри на политически партии, местни административни кадри, както и представители на гръцкото правителство”.


 „Още веднъж искаме да изразим своята загриженост, относно това поведение, което накърнява приятелството и взаимното доверие, които са на път да се създадат между гръцкия и турския народи и опорочава двустранното сътрудничество”, се казва в заключителната част на официалното изявление.Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus