Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

САЩ и Гърция имали различия в тактиката, но не и в стратегията

01 Юли 2008 / 09:07:54  GRReporter
1186 прочитания

            „Отношенията между САЩ и Гърция са изключително добри и безоблачни. Каквито и различия да имаме, те се отнасят до тактиката, но не и до стратегията на нашите две държави”, заяви американският посланик в Атина Даниел Спекхард. Той подчерта, че в началото на април по време на срещата на върха на НАТО в Букурещ се е създало впечатление, че едва ли не Вашингтон и Атина са противници. Тогава САЩ подкрепиха горещо членството на Македония в НАТО, а Гърция наложи вето заради неуредения спор за името на бившата югославска република.


            „Влизането на Македония в НАТО е в интерес на стабилността на Балканите, а оттук и в интерес на самата Гърция. Затова САЩ винаги са го подкрепяли”, обясни Даниел Спекхард. Той повтори, че Вашингтон твърдо стои зад усилията на ООН и по-конкретно на международния посредник Матю Нимиц за намирането на решение на спора за името и смята, че ако има политическа воля, този спор може да се реши още тази година.


            Даниел Спекхард говори и за Кипърксия проблем, който според него няма да намери решение за една нощ, защото има дълга история и много чувствителни моменти. Според американския дипломат в момента има добро стечение на обстоятелствата, които позволяват с търпение и компромис и от двете страни да се постигне напредък в обединението на острова. Той също така прогнозира, че до края на годината визите за гърци, които искат да посетят САЩ ще отпаднат.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus