Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Франция разчита на Гърция за Средиземноморския съюз

02 Юли 2008 / 09:07:16  GRReporter
1198 прочитания

            С представление на Марсилския балет в Атина бе открит традиционния Фестивал на модерния танц и така бе ознаменувано и началото на френското председателство на Европейския съюз. „Франция разчита много, че Гърция ще играе основна роля в Средиземноморския съюз, който бе предложен от президента Никола Саркози”, заяви френският посланик в Атина Кристоф Фарно на пресконференция, на която представи приоритетите на френското председателство на Европейския съюз.


            А те са: глобалното затопляне, имиграцията, европейската отбрана, общата селскостопанска политика, средиземноморският съюз. Всичките 5 приоритети са от особен интерес и за гръцката външна политика. Кристоф Фарно, който е посланик в Атина от 2007 година преди това е бил на дипломатическа работа в Кайро и в Аман и се слави като голям познавач на арабските страни и въобще на Средиземноморието. „Средиземноморският съюз е амбициозна идея, която има за цел да обедини усилията на повече от 40 страни за съвместна работа по конкретни проекти като борбата с нелегалната имиграция, опазването на чистотата на Средиземно море, развиването на морски транспортни коридори, които да свързват гражданите от различните части на водния басейн”, подчерта още френският посланик в Атина.


            „Не ми е известна друга страна, която така добре да се е подготвяла за председателството на Европейския съюз като Франция”, заяви заместник-председателят на Европейския парламент Роди Краца, която също присъства на пресконференцията. Тя съобщи, че в последните 6 месеца френското правителство е в непрекъснат контакт с Европейския парламент, за да изработи програмата на председателството, а самият президент Никола Саркози 4 пъти лично се е срещал с лидерите на партиите в Европейския парламент, за да уточни приоритетите на председателството.


            „Когато Никола Саркози казва, че подкрепя Гърция в спора й за името на Македония, той говори като президент на Франция, а не като председателстващ Европейския съюз”, уточни Кристоф Фарно.  

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus