Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

„Роди” се Средиземноморският съюз

15 Юли 2008 / 17:07:11  GRReporter
1273 прочитания

В понеделник 13 юли беше създаден Средиземноморския съюз. По време на разговори на високо равнище в Париж лидерите на държавите от Средиземноморския регион най-накрая стигнаха до решение за създаването на съюза. Франция, която е и основният инициатор на новата геополитическа формация събра 43 ръководители от Европа, Близкия изток и Северна Африка с идеята на тази обща среща да бъдат преодолени различни политически и исторически проблеми и различия, които са имали досега. Целта на формированието, освен това е да заздравява връзките между страните от Европейския съюз с тези от Близкия изток и Северна Африка, а не както е било първоначалното предложение, отнасящо се единствено до държавите от Средиземноморието. Въпреки това, новият Срдиземноморски съюз ще бъде с по-ограничени функции и влияние, отколкото са били първоначалните планове на Франция. Ще се провеждат редовни срещи на представители на отделните държави, а също така ще бъде създаден и един общ малоброен президиум, чиито бъдещи функции засега са доста неясни.


Реакцията на Германия и Европейските ръководители са изиграли решаваща роля за ограничаването на институцията и разширяването на нейното влияние до всички държави от ЕС, плюс Алжир, Либия, Израел, Палестинските територии, Сирия, Ливан и Турция.


Участниците в срещата бяха призовани да преодолеят различията, въпреки, че доста от тях не са в особено приятелски отношения помежду си. Надежда за бъдещия съюз бе изразена от германския канцлер Ангела Меркел и турския министър на външните работи Абдула Гюл, както и от френския президент Никола Саркози, който заяви, че създаването на Средиземноморския съюз е „крайъгълният камък” на френското председателство на ЕС.


В срещата взе участие и гръцкият министър-председател Костас Караманлис, който присъства и на официалните чествания на националния празник на страната домакин.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus