Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Слаби надежди за напредък в Ню Йорк

13 Август 2008 / 08:08:49  GRReporter
1127 прочитания

Гръцката страна изразява слаби надежди за напредък в преговорите между Атина и Скопие за името на бившата югославска република Македония. Поредният кръг е насрочен за днес в Ню Йорк, където преди обяд международният посредник Матю Нимиц ще се срещне с преговарящия от македонска страна Никола Димитров, а след обед с колегата му от гръцка страна Адамандиос Василакис.


Поредният кръг преговори започва под впечатлението на писмото на македонския премиер Никола Груевски до генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и до специалният му пратеник за уреждането на спора между Атина и Скопие Матю Нимиц. В писмото Никола Груевски настоява мандатът на предоварящия да се разшири и в него да се включат и въпросите за признаването на македонската православна църква от страна на Гърция и да се промени името на международното летище „Македония” в Солун.


Аргументите на Груевски са, че в Гърция църквата не е отделена от държавата, а е част от нея, така че взаимното зачитане на двете православни църкви може да бъде включено в целия пакет проблеми, свързани с името на Македония. Вторият му аргумент е, че след като се зачете желанието на Атина преговорите да включат името на международното летище в Скопие, което се казва „Александър Велики”, би трябвало да се зачете и македонското желание да се смени и името на летище „Македония” в Солун.


Гръцката позиция е, че преговорите под егидата на ООН засягат само името на бившата юго-република и не бива да излизат извън тази рамка.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus