Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Започват преките преговори за обединението на Кипър

03 Септември 2008 / 10:09:08  GRReporter
1034 прочитания

            В 9 часа тази сутрин лидерите на кипърските гърци и кипърските турци Димитрис Христофиас и Мехмед Али Талат се срещат в буферната зона между двете части на разделената Никозия, която се охранява от силите на ООН, в резиденцията на представителя на Обединените нации в Кипър. На разговорите присъства и специалният съветник на Генералния секретар на ООН за Кипър Александър Даунър, бивш външен министър на Австралия, който през юли бе назначен на сегашната си позиция.


Гръцката страна подхожда с умерен оптимизъм към преговорите за обединението на острова, които кипърският външен министър Маркос Киприану характеризира като трудни. От своя страна говорителят на кипърските турци Хасан Ерцакиджа обяви, че днешните преговори ще се съсредоточат върху процедурни въпроси и регламентирането на правилата на преговорите в бъдеще. Ще се обсъди и севернокипърската идея за по-чести директни срещи между Христофиас и Талат.


Междувременно стана ясно, че предстои среща между кипърския президент Димитрис Христофиас и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в централата на организацията в Ню Йорк. Христофиас ще бъде в Ню Йорк за общото събрание на ООН, което се свиква на 24 септември.


           

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus