Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отхвърляне на кандидати заради facebook

18 Септември 2015 / 15:09:37  GRReporter
1014 прочитания

Информация, музика, филми, игри и социални мрежи съставляват интернет ежедневието на гърците, като най-младите от тях са сред най-активните потребители. Едновременно с това почти всеки втори ръководител в отдел „Човешки ресурси” използва социалните мрежи когато получи една автобиография, за да проучи съответния кандидат, като един от всеки трима отхвърля потенциален служител заради поведението му в същите тези социални мрежи.

Това са резултатите от проучване на Focus Bari, представено от изпълнителния директор на фирмата Валерия Цами по време на 4-ия Конгрес e-Business World 2015, организиран от Smartpress в централен атински хотел.

Според проучването, извършено в цялата страна сред респонденти на възраст от 13 до 70 години, в края на първото шестмесечие на настоящата година 74% от населението разполагат с компютър, 72% са свързани с интернет, 71% използват комбинирани услуги (double play – стационарен телефон и интернет, и triple play – стационарен телефон, интернет и телевизия), 58% се занимават със социалните мрежи, 54% имат смартфон, а 27% са купили електронни продукти.

94% от интернет потребителите използват ежедневно глобалната мрежа, за да се информират, 80% - за да слушат музика и да играят игри, 78% - за да влизат в социалните мрежи, 65% за да изпращат и получават имейли, а 37% - за on-line покупки.

Особено показателни са изводите на проучването за това как ръководителите на отдели „Човешки ресурси” използват социалните мрежи, когато трябва да преценят или назначат служители. Валерия Цами представи резултатите от количествено проучване сред 100 такива ръководители, което показва, че социалните мрежи вече заемат важно място като инструмент за подбор на персонал.

В „Човешки ресурси” използват мрежите за търсене на повече информация за кандидатите: 44% от ръководителите използват социалните мрежи още щом получат автобиографията на кандидата, 11% - след първото интервю, а 15% - по средата на процедурата за подбор и назначаване.

Най-важното обаче, което трябва да имат предвид младите поколения, е, че един на всеки трима ръководители отхвърля даден кандидат заради поведението му в социалната мрежа: 19% защото откриват лъжи за качествата на кандидата, 13% защото кандидатът е качвал неподходящи снимки, 11% - защото е поствал неподходящи коментари, а 7% защото са открили отрицателни коментари от предишен работодател.

Освен това въз основа на данните от изследването на Focus Bari, 90% от децата на възраст от 7 до 12 години имат достъп до компютър, а 81% имат връзка с интернет. Основна дейност в тази възрастова група са игрите, а при възрастовата група от 10 до 12 години 41% използват интернет и за уроците си.

Профил в социална мрежа имат 2% от децата на възраст 7-9 години, като този процент се увеличава до 13% при възрастовата група 10-12 години. Също така при родените от 1980 до 2000 е установено, че 64% използват социалните мрежи, като 58% го правят по няколко пъти на ден.

 

 

Категории: социални мрежи интернет потребители Човешки ресурси кандидати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus